24 ianuarie 2022 - 09:32

Agricultura ecologică, pe un trend ascendent

Agricultura ecologică este în plină ascensiune. Consumatorul român a înțeles că obiectivul principal al acestei ramuri este de a crește produse agricole și alimentare sănătoase, proaspete și autentice. Motiv pentru care și numărul fermierilor din țara noastră din sectorul ecologic a crescut simțitor, depășind 15 mii. Mai mult, fondurile alocate pentru următorul exercițiu financiar depășesc 200 de milioane de euro. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a vorbit, în ediția trecută a emisiunii Agro Capital, despre agricultura ecologică. Oficialul a evidențiat atât reușitele, cât și problemele din acest sector.

„România deține un potențial extraordinar. Avem încă suprafețe foarte mari netratate chimic niciodată sau de foarte mulți ani. Este cert ca ne putem dezvolta la acest capitol și mi-aș dori ca agricultura românească să progreseze mult. Avem state în Europa care ajung către 15 procente din producția agricola pe componenta ecologică, deci avem încă mult de lucru. Noi stimulam cât de mult putem acest aspect, sper doar să marșeze și producătorii noștri în acest sens”, a declarat Achim Irimescu, ministru Agriculturii.

Oficialul are și un regret cu privire la sectorul ecologic. Este nemulțumit de faptul că autoritățile nu au reușit până în momentul de față să crească mai mult componenta de produse ecologice procesate. Acesta a afirmat că „din păcate, deși s-a dezvoltat foarte mult și a crescut suprafața certificată ecologic, noi n-am reușit să ajungem prea departe pe componenta de produse ecologice procesate, unde valoarea adaugată este mult mai mare”.

La final, ministrul Achim Irimescu a ținut să le ofere și câteva sfaturi fermierilor care vor să facă trecerea de la agricultura convenționala la cea ecologică. „Primul pas foarte important este de a-și defini clar condițiile pentru a-și dezvolta o producție ecologică. Repet, dacă avem terenul situat în zone unde nu a fost tratat terenul agricol, se poate încadra fără probleme. În al doilea rând, sigur, trebuie văzut ce cere piața mai mult. Plantele aromatice au o valoare extraordinară, a adăugat acesta”.

Subvențiile sunt net superioare în următorii ani față de vechiul exercițiu financiar. Dacă pentru culturile agricole pe terenuri arabile se acordau 162 de euro/ ha până în 2013, pentru următoarea perioadă se acordă cel puţin 293 de euro/ha.

Cuantumul pentru legume în 2014-2020 porneşte de la 431 de euro/ha, faţă de 335 de euro/ha cât se acorda până în 2013.

În cazul livezilor, sprijinul era de 393 de euro până în 2013 şi a crescut la 620 de euro. Cuantumul alocat viilor poate depăşi 479 de euro/ha, faţă de 393 de euro în cadrul Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007-2013.

Pentru plantele medicinale sau cele aromatice, sprijinul acordat a fost de 270 de euro, faţă de 350 de euro în sesiunea 2014-2020.

Comments are closed.