Agricultorii români vor putea primi în continuare bani din bugetul de dezvoltare rurală 2007-2013

victorie.Comisia Europeană (CE) a răspuns la solicitarea formulată de eurodeputații români din cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European (AGRI).

CE subliniază că ‘proiectele pot continua, iar cheltuielile sunt eligibile în cadrul pachetului bugetar pentru perioada 2014-2020 dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de normele tranzitorii’.

‘Extinderea perioadei de eligibilitate a cheltuielilor în programele de dezvoltare rurală din perioada 2007-2013 reprezintă un sprijin real pentru agricultorii europeni, inclusiv cei români, care își pot finaliza proiectele și după expirarea termenului limită de la sfârșitul anului, fără a pune în pericol exploatațiile agricole’, declară Viorica Dăncilă, vicepreședinte a Comisiei AGRI.

Potrivit CE, ‘nu mai este necesară parcurgerea unor etape suplimentare pentru a se garanta securitatea juridică pe durata tranziției la perioada de programare 2014-2020 pentru proiectele de dezvoltare rurală care urmează să continue după data de 31 decembrie 2015’.

Totodată, prin vocea comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Phil Hogan, se arată că CE a adoptat un act delegat, în curs de examinare de către Parlament și Consiliu, care va oferi mai multă flexibilitate pentru transferul de fonduri între axe, pentru a spori absorbția fondurilor FEADR rămase.