Agricultorii români renunţă la culturile de grâu şi porumb pentru cele de lavandă. Vezi ce profit le aduc acestea!

lavanda_bunLavanda, o plantă care a vândut milioane de parfurmuri în întreaga lume și a făcut renumite dealurile din Provence din sud-estul Franţei, a început să fie cultivată și în România. Este o cultură care poate aduce un profit de până la 5.000 de euro pentru fiecare hectar. Aşa se face că tot mai mulţi agricultori români renunţă la culturile de grâu şi porumb pentru lavandă.

La Scorțaru Vechi, un sat aflat la nici 20 de km de Brăila, afacerea cu lavandă începe să miroasă a profit. Simona Țiripa a început proiectul în urmă cu trei ani când a decis să renunțe la culturile de cereale și să planteze lavandă. A cumpărat semințele din Italia, cu aproximativ 30.000 de lei. Anul acesta speră să obţină aproape trei tone de lavandă verde, adică undeva la o tonă de floare uscată. Materie primă, de pe urma căreia cultivatorul estimează un profit de aproximativ 20.000 de lei.

Simona Țiripa, cultivator lavandă: Dacă totul merge bine, în special pentru desfacere, de ce nu, agreem ideea de extindere, de desfacere, de distilare a lavandei de obținerea uleiului

Iar farmaciştii recomandă lavanda pentru mai multe afecţiuni.

În Timişoara, cultivatorii de lavandă au început deja să facă profit. Soţii Panait au renunţat la posturile lor în multinaţionale, în urmă cu cinci ani, dupa o excursie în Toscana, unde s-au îndragostit de lavanda. Au început cu o cultură de puţin peste un hectar, iar acum au deja peste 40. Ei vând lavanda firmelor din industria farmaceutică.

Iar întreţinerea acestor culturi nu este deloc grea, spun agricultorii. Planta este rezistentă atât la căldură mare cât şi la ploi. (Sursa: amosnews.ro)

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult