Agricultorii, la mila lui Dumnezeu. Hoti, seceta, mistreti si alte necazuri nestiute

Criza de coronavirus a schimbat percepția fermierilor, dar și a oamenilor politici asupra agriculturii și importanţa pe care o are aceasta. Agricultorii spun că deşi muncesc cu drag pământul, munca este mai grea şi implică multe riscuri, de care mulţi oameni nu ştiu. Fermierii spun că le este frică să-şi lucreze pământurile de teamă să nu fie luaţi la bătaie de hoţii care au şi ieşti la „recoltat”. Condițiile nu sunt deloc favorabile pentru culturile agricole în acest an, una dintre probleme fiind și condițiile meteo nefavorbaile.

Seceta

Culturile de grâu, rapiţă şi floarea-soarelui sunt deja afectate de secetă. De asemenea, diferenţele mari de temperatură dintre zi şi noapte au făcut ca plantele să nu aibă un ciclu normal de creştere. Ca şi când nu ar fi destul, fermierii care lucrează pământul din jurul localităţii Cheriu, județul Bihor, spun că asupra lor s-a abătut şi altă năpastă: hoţii şi mistreţii.

Animalele care pasc pe terenuri străine

Un agricultor care lucrează 60 de hectare în această zonă a povestit că săptămâna trecută a ieşit să facă stropirile la grâu. „În lan erau mai mulţi cai. Le-am solicitat proprietarilor, romi din colonia din sat, să scoată animalele din grâu, dar şase inşi s-au năpustit asupra mea şi a fiului meu cu care eram şi ne-au luat la bătaie. Abia am reuşit să urcăm în tractor şi să plecăm. Am sunat la 122, a venit poliţia, dar problema rămâne. În fiecare zi caii sunt tot acolo dar eu nu mai îndrăznesc să le spun nimic. Mai bine renunţ la recoltă decât la viaţă”, a spus Marius Szilagyi, citat de bihon.ro.

„Mă face să mă gândesc că este timpul să renunţ la agricultură”

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi fermierul Valentin Mierluţ, care exploatează 140 de hectare în zonă. „În mai toate parcelele însămânţate cu grâu au intrat şi au cosit. Ei cresc cai, oi dar nu au nici o bucată de pământ de pe care să asigure hrana animalelor. An de an ne confruntăm cu aceeaşi problemă. Solul din zonă nu este unul foarte productiv, de aceea suntem nevoiţi să facem investiţii mult mai mari decât fermierii din alte zone. Ştiam acest lucru, ne-am asumat riscul, dar să nu putem să recoltăm ceea ce am însămânţat, să ne acoperim măcar cheltuielie, pe mine personal mă face să mă gândesc că este timpul să renunţ la agricultură”, a spus fermierul, citat de bihon.ro.

Supraveghează culturile cu drona, dar hoții nu se întimidează

Pentru a mai salva din culturi, fermierul foloseşte o dronă care survolează deasupra culturilor înregistrând activitatea de la sol. Cu toate acestea, de cele mai multe ori hoţii nu se lasă intimidaţi, încercând chiar să doboare drona.

- Publicitate -
Lipsa unor pedepse la nivel legislative îi încurajează pe hoţi

„Pentru că legea nu a mai fost actualizată, cei prinşi la furat primesc amenzi între 100 şi 500 lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din cuantum. Normal că preferă să plătească 50 de lei şi să continute să facă ceea ce făceau”, spune Valentin Mierluţ pentru publicația locală.

O altă problemă, gunoaiele răspândite pe terenuri agricole

Un alt fermier, care exploatează peste 150 de hectare de teren din localitatea Cheriu spune că pentru a însămânţa terenurile aflate în apropierea coloniei prima dată trebuie să facă igienizare. Gunoaie sunt răspândite de locatarii coloniei pe sute de metri. Iar de recoltat nu prea mai are ce de pe loturile respective.

Mistreții dau bătăi de cap fermierilor

Parcă nu le-ar fi de ajuns, agricultorii spun că de furcă le dau şi pocii mistreţi. „Săptămâna trecută am solicitat comisiei pentru a constata pagubele produse de mistreţi. Pe o parcelă am fost nevoit să reînsemânţez porumbul. Sper să primesc şi despăgubiri”, precizează Marius Szilagyi.

Reprezentantul fondului de vânătoare 24 Alparea, cel care gestionează fondul de vânătoare din zonă spune că a răspuns de fiecare dată solicitărilor fermierilor din zonă, lucru confirmat de altfel şi de fermieri. „Noi am recoltat cota de mistreţi pe anul trecut, respectiv 66 de exemplare. De fiecare data însă când ne-au solicitat fermierii mai am făcut făcut acţiuni de înlăturare a mistreţilor de pe culturi. Din data de 15 mai putem începe recolta pentru anul acesta, astfel că noi o să începem cât de repede”, a declarat Ioan Popviciu, reprezentantul fondului de vânătoare 24 Alparea, citat de bihon.ro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole