Agricultorii grăiesc: „Să facem o dezbatere despre ce înseamnă strategia pentru agricultură”

Strategia pentru agricultură trebuie neapărat dezbătută, grăiesc agricultorii, în condițiile în care balanța comercială continuă să aibă aceeași direcție, și anume aceea de deficit.

România continuă să exporte materie primă și nu produse cu valoarea adăugată.

„Cred că ar trebui să facem o dezbatere despre ce înseamnă strategia pentru agricultură. În Portul Brăila este un dezastru în ceea ce privește exportarea materiei prime (grâu, orz, porumb), pentru că se livrează foarte mult în afară, în timp ce balanţa comercială este pe minus. Apoi, importăm produse procesate, după ce am vândut materii prime cu duiumul“, a declarat Marcel Cucu, membru fondator al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), în cadrul emisiunii ZF Agropower.

De altfel, anul trecut, deficitul comercial pe produse agroalimentare a fost de 1,9 miliarde de euro, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Perspective bune”, mai grăiesc agricultorii

Chiar și pentru a-și menține poziţia în primii cinci producători de cereale şi oleaginoase din Uniunea Europeană (UE27), în viitor, sectorul agricol autohton trebuie să aibă în vedere reabilitarea infrastructurii principale de irigații.

„Culturile de cereale arată frumos acum, sunt perspective bune pentru 2021, dar mulți ani de azi încolo nu văd bine agricultura românească fără irigații. Se poate iriga, agricultorii sunt interesați să irige suprafețe mai mari, dar nu avem niciun semnal public de la Ministerul Agriculturii în direcția aceasta“, a continuat Cucu.

Pentru anul agricol 2021, în județul Brăila au fost contractate pentru a se iriga 76.000 de hectare, adică aproape jumătate din suprafața totală amenajată pentru irigații. La nivel de țară, s-au făcut contracte pentru a se iriga 780.000 de hectare.

„Brăila are cea mai mare suprafață pentru irigații, dar infrastructura nu este la nivelul la care ar fi trebuit“, a mai mărturisit fostul membru fondator al LAPAR.

În anul agricol 2020, seceta pedologică a dus la scăderea producției de cereale cu 40%, pentru că infrastructura principală de irigații din România, folosită de majoritatea fermierilor din sud-estul țării – acolo unde sunt și cele mai însemnate recolte – este precară.

Mai mult, s-a irigat o suprafață de numai jumătate de milion de hectare, în condițiile în care suprafața cultivată cu cereale a fost de aproximativ cinci milioane de hectare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole