Agricultorii cer instituirea starii de urgenta din cauza secetei

Starea de urgenta ar presupune printre altele sistarea exporturilor de cereale, afirma Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Baciu sustine ca 80% din cultura de porumb este compromisa, relateaza MEDIAFAX. “Am cerut declararea starii de urgenta din cauza secetei, iar domnul ministru ne-a trimis la dictionar.

Ne-am uitat in dictionar si am vazut ca se declara starea de urgenta si din cauza calamitatilor naturale, printre care si seceta. Astfel, statul ar trebui sa sisteze urgent exporturile, sa gestioneze corect stocurile existente de cereale, prin insilozarea lor in conditii de siguranta, si sa puna in functiune toate instalatiile de irigatii“, a spus Baciu.

El sustine ca rezervele de cereale ale Romaniei sunt suficiente pentru maxim doua saptamani, dupa care ar trebui sa se recurga la importuri.

Daniel Botanoiu, secretar de stat in MADR, spune ca statul a luat cateva masuri impotriva secetei, dar ca nu este cazul decretarii unei stari de urgenta.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca Guvernul va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigatii si ii va despagubi pe fermierii afectati de seceta. El a aratat ca reducerea tarifului la irigatii va permite cresterea suprafatei irigate cu cel putin 35.000 hectare.

Despagubirile vor fi acordate, dupa incheierea campaniei de recoltat, pentru intreprinderile mici si mijlocii a caror productie a fost afectata cu cel putin 30%, veniturile acestora urmand sa fie compensate, raportat la anii trecuti, cu 80% din pierderea inregistrata in acest an din cauza secetei, precum si pentru fermierii care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor, acestia urmand sa beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.