AGRA EXPO TRANSILVANIA: Povestea zacuştii de ghebe şi a dulceţii de nuci verzi, de la târgul din Cluj

DSCN6330Reţetele tradiţionale româneşti revin în forţă în atenţia gurmanzilor, iar producătorii de dulceţuri şi zacuscă prin curaj şi reinventează produsele clasice cu ajutorul unor elemente noi, exotice chiar. 
Un exemplu în acest sens este cel al Casei Gorea, din Bacău, care a adus la AGRA EXPO TRANSILVANIA, la Cluj, o serie de borcane cu sortimente rare de zacuscă şi dulceaţă. Acestea au atras imediat atenţia vizitatorilor, şi chiar primarul oraşului a trecut pe la standul din complexul expoziţional pentru o dulceaţă de nuci verzi.
Băcăuanii se laudă cu gama lor de produse, atât de variată şi de elevată, încât este „cerută şi pe Marte, unde va ajunge cu primul zbor”. Dincolo de glumă, ei exportă deja în Anglia, Italia şi Spania, zacuscă cu ghebe, produsul-etalon, dulceaţă de frăguţe sau conserve din shitake.
Florin Gorea, directorul general, spune că în bucătăria sa zacusca şi dulceţurile se prepară încă la foc cu lemne, pe sobe clasice, aşa că acestea au gusturile pe care le au, mereu aceleaşi, mereu speciale. Tocmai din acest motiv, hribii, ghebele, mai nou ciupercile shiitake, se combină fericit cu gogoşarii, ceapa şi morcovii pentru a se transforma în zacusca românească, atât de apreciată în timpul postului. Partea bună, după părerea producătorului, este că ciupercile shiitake, pe care le aduce de la Sibiu, de obicei, deşi au aceeaşi consistenţă pe care o are carnea, sunt mult mai sănătoase, aşa că pot fi consumate în perioada de post, fără ca cei care le preferă să sufere de „neajunsurile” pe care, în mod normal, un regim vegetarian le poate aduce.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAMai mult, băcăuanii au venit la Cluj cu sortimente absolut noi de zacuscă, cu peşte, pentru amatorii de gusturi mai tari. Preţurile borcanelor de la Expo Transilvania din Cluj pornesc de la 10 lei şi trec, uneori, de 20 de lei, pentru produsele de top.
„Acestea sunt toate produse naturale, fără conservanţi, iar multe sunt pregătite după reţete tradiţionale, pe care le ştiu de la mama. În general, vânzările merg bine, aşa că ne gândim la o extindere. Cel mai adesea produsele le prezentăm la târguri şi evenimente speciale, pentru ca oamenii să se obişnuiască cu ele, dar avem contracte cu Mega Image şi, în curând, vom avea produse şi pe rafturile unui alt mare lanţ de magazine”, spune Florin Gorea.
Acesta zice că, în ciuda sumelor pe care atestarea produselor le cere, va face demersurile pentru ca zacusca de ghebe să intre pe lista produselor tradiţionale româneşti în cel mai scurt timp, după care va evalua ideea de a face demersuri şi pentru atestarea altor produse.
Important, însă, este că producătorul mulţumit de afacerea sa şi că vechile reţete nu se pierd, ba chiar tind să cucerească o piaţă aflată în expansiune, într-un moment în care, mai mult ca niciodată se pune problema ca şi conservele din România să ajungă pe rafturile magazinelor din străinătate.
 
 
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Eu am luat de pe site-ul lorwww.casagorea.ro si produsele sunt intr-adevar bune. Am luat pe incredere si nu-mi pare rau. Bravo!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole