23 octombrie 2021 - 10:57

Află totul despre culturile de ardei. Tehnologii de plantare și de stimulare a producției

ardei_verziArdeiul este una dintre cele mai des întâlnite legume din bucătăria românească și, din acest motiv, culturile sunt extrem de răspândite în întreaga țară. Ardeii se pot consuma proaspeți, gătiți sau conservați și sunt apreciați pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate.

Unele specii șii varietati de ardei au o deosebită valoare decorativă și pot fi cultivate în ghiveci, în casă. Valoarea economică ridicată a ardeiului rezultă și din faptul că asigură venituri mari pentru cultivatori prin valorificarea pe piața internă și externă.

 Exigențe ecologice

Ardeiul este o plantă destul de pretențioasă.

Temperatura minimă de germinare a semințelor este de 14 – 150 C, iar cea optima de 25 – 280 C. La temperatura minima, germinarea are loc dupa 18 – 20 zile si chiar mai mult, iar la cea optima în 9 – 11 zile.

Producția cea mai mare se obtine atunci când în sol se mentine o umiditate de 65% din capacitatea de câmp pentru apă a solului.

Temperatura apei de udare este foarte importanta, mai ales la cultura în sere, unde productia cea mai mare s-a obtinut atunci când apa de udare a avut temperatura de 25 – 27 grade C.

Asigurarea hranei este importantă pentru obținerea de productii ridicate de ardei. Pentru o tonă de fructe ardeiul consumă 5,3 kg N, 1,4 kg P2O5 si 7,0 kg K2O. Consumul de substanțe nutritive depinde de natura solului, faza de vegetație, soiul cultivat și sistemul de cultură practicat. Reacționează foarte bine la fertilizarea cu îngrășăminte organice, aplicate atât la îngrășarea de bază, cât si în cursul perioadei de vegetație. Necesită o bună aprovizionare a solului cu potasiu, deoarece acesta influențează pozitiv calitatea recoltei.

Conținutul plantelor în azot, fosfor si potasiu este diferit. Azotul se gasește cel mai mult în frunze, mai puțin în tulpină.

Soiurile cele mai potrivite pentru ardei sunt cele mai ușoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu reactie neutra sau usor acida (pH=6,8).

Ardeiul are pretentii foarte ridicate fata de aer, în mod deosebit în sere, în perioada fructificarii, când plantele cer aer proaspat. Este sensibil la curentii reci de aer.

În vederea asigurarii unei bune esalonari a productiei, ardeiul se cultiva în câmp, în solarii si în sere.

Tehnologia culturii de ardei în câmp

Foarte bune premergatoare sunt: lucerna, trifoiul, mazarea, fasolea, dar se poate cultiva si duparadacinoase, bulboase si bostanoase. Înaintea ardeiului primavara, se pot face culturi anticipate de salata, spanac, ridichi de lună, ceapă verde etc.

Ardeiul se cultivă prin producerea prealabilă a răsadurilor. Răsadurile se obtin în spatii încalzite (sere, rasadnite). Pentru producerea rasadurilor necesare plantarii unui hectar se folosesc 400 gr samânta, iar pentru semanat direct se folosesc 1,2 – 1,5 kg samânta. În cazul în care samânta nu este tratata, cu 2 – 3 zile înainte de semanat se trateaza cu TMTD 3g/1 kg samânta, sau alte produse pe baza de Thiram sau Captan pentru a preveni caderea rasadurilor.

Vârsta răsadurilor este de 60 – 65 zile. La ardeiul gras, lung si gogosar cele mai bune rezultate s-au obtinut cu un rasad cu vârsta de 65 zile.

Cu câteva zile înainte de plantare răsadurile se călesc printr-o aerisire mai puternica ziua și noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea rasadului se uda abundent.

Plantarea se începe când în sol se realizeaza temperaturi de 15 grade C. Data calendaristică se stabileste în functie de condițiile climatice concrete ale anului respectiv.

Sunt mai multe scheme de plantare. Pe stratul înaltat se planteaza doua rânduri la 70 cm. Între plante pe rând distantele difera cu varietatea: la ardeiul gras se lasa pe rând 15 – 20 cm, realizând o densitate de 65 – 88.000 pl/ha; la ardeiul gogosar distantele pe rând sunt de 20 – 25 cm, densitatea fiind cuprinsa între 54.000 si 65.000 pl/ha; la ardeiul lung distanta pe rând este de 15 cm, realizând o densitate de 88.000 pl/ha; la ardeiul iute distanta pe rând este de 10 cm.

Lucrarile de îngrijire urmaresc realizarea unei culturi încheiate si crearea conditiilor pentru cresterea viguroasa a plantelor. La 4 – 5 zile de la plantare se face completarea golurilor, se aplica 3 – 4 prasile mecanice între rânduri si 2 prasile manuale pe rând. Cu ocazia prasilelor mecanice se poate face si un usor musuroit.

Udarea se face dupa plantare pentru asigurarea prinderii. După aceea nu se mai uda circa 2 saptamâni pentru a favoriza o înradacinare mai profunda. Apoi, pâna la fructificare se uda la interval de 7 – 10 zile cu norme de 250 – 300 mc/ha. În timpul aparitiei masive a fructelor, când plantele de ardei au cea mai mare nevoie de apa, udarile se fac mai des, la intervale de 5 – 6 zile cu norme de 300 – 350 mc/ha, astfel ca umiditatea în sol sa fie în mod constant de 80 – 85% din capacitatea de câmp. Se eviaa pe cât posibil udarea în timpul înfloririi masive.

Pe suprafetele mici se poate face copilitul si cârnirea plantelor, în scopul obtinerii unor fructe mai mari, mai timpurii pe de o parte, sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui numar mai mare de fructe pâna la venirea brumelor de toamna, pe de alta parte.

Recoltarea la ardeiul gras se face la maturitatea tehnica, la ardeiul iute si lung atât la maturitatea tehnica, cât si la cea fiziologica, iar la ardeiul gogosar si de boia numai la maturitatea fiziologica.

La ardeiul gras recoltarea poate începe în prima decada a lunii iulie si continua până în prima decada a lunii octombrie. La ardeiul lung si gogosar recoltarea începe în a doua decada a lunii august si se continua pâna la caderea brumelor.

Recoltarea se face manual, preferabil prin taierea pedunculului, se conditioneaza, se ambaleaza si se transporta cât mai repede la unitatile de desfacere.

Productiile medii care se obtin sunt de 20 – 60 t/ha la ardeiul gras, gogosar si lung si de 8 – 12 t/ha la ardeiul iute si ardeiul de boia. (Integral pe gazetadeagricultura.ro)