Obținerea de produse conform rețetelor consacrate. Iată criteriile de eligibilitate ale AFIR

tradițional

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, vineri, printr-o notă de informare postată pe site-ul instituției, criteriile de eligibilitate privind proiectele de investiții pentru obținerea de produse conform rețetelor consacrate.

„Verificarea proiectelor care propun investiții pentru obținerea de produse conform rețetelor consacrate, aferente submăsurii (sM) 4.2, se realizează în baza dispozițiilor Ordinului comun MADR, MS, ANPC nr. 151/ 1.460/ 213 din 13.09.2021, privind schema de calitate rețetă consacrată (publicat în Monitorul Oficial). Astfel, în cadrul procedurii aprobate sunt precizate următoarele:

«Pentru sesiunea 2021, proiectele care prevăd investiții pentru obținerea de produse alimentare marcate cu mențiuni conform schemelor de calitate naționale notificate la Comisia Europeană (rețete consacrate românești, produse de calitate garantată, calitate premium, porc crescut în bunăstare) pot obține punctaj în cadrul criteriului de selecție dacă la momentul lansării sesiunii de depunere proiecte schemele respective sunt aprobate și publicate în Monitorul Oficial.»

În acest sens, menționăm că modalitatea de evaluare a criteriului pentru proiectele care prevăd obținerea acestor produse este următoarea: în cazul proiectelor care vizează realizarea unui/ unor produse conform rețetelor consacrate și solicitantul dorește obținerea de punctaj la criteriul P1.2 (Proiecte care promovează investiții destinate produselor care participă la sisteme din domeniul calității produselor agricole și alimentare recunoscute la nivel național [produse tradiționale], precum și produse alimentare marcate cu mențiunea rețete consacrate românești, calitate garantată, calitate Premium, porc crescut în bunăstare), se va ține cont de următoarele aspecte:

– obținerea unui produs care participă la sisteme din domeniul calității recunoscute la nivel național, în urma implementării proiectului, conform angajamentului pe propria răspundere și asumat prin Cererea de finanțare. Expertul AFIR va verifica dacă Solicitantul a bifat căsuța aferentă din Declarația F, din Cererea de finanțare.

– din tipurile de produse obținute, cel puțin un produs trebuie realizat conform unei rețete consacrate și trebuie să se regăsească în categoria produselor vândute după finalizarea proiectului, conform previziunilor economice din Studiul de Fezabilitate. Expertul AFIR va verifica dacă Solicitantul a menționat acest aspect în Studiul de fezabilitate.

Documentele care atestă obținerea produsului/ produselor cu rețetă consacrată vor fi prezentate pentru verificare la finalul primului an de monitorizare”.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture