20 octombrie 2021 - 22:46

AFIR: Adjudecarea on-line a contractelor de achiziții pentru proiecte

calcultorAgenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale asigură, prin intermediul paginii oficiale de internet (www.afir.info), derularea on-line a achizițiilor realizate pentru implementarea proiectelor de investiții finanțate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020.

Astfel, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) reamintește că pentru Măsurile de finanțare private solicitanții de fonduri europene pentru agricultură și dezvoltare rurală au obligativitatea derulării achizițiilor prin modulul on-line pentru adjudecarea contractelor de achiziții. Procedura on-line se aplică pentru toate achizițiile private derulate în cadrul PNDR 2020 și este valabilă pentru achiziția de servicii, bunuri (cu sau fără montaj) și de execuție de lucrări.

‘Modul de achiziții on-line este utilizat din martie 2015, fiind înregistrate până la această data peste 3.600 de utilizatori și tot atâtea operațiuni derulate. Implementarea modulului de achiziții on-line simplifică semnificativ implementarea proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, fiind o componentă foarte importantă în asigurarea transparenței procesului de achiziții. Ca o măsură suplimentară de simplificare, numărul minim al ofertelor conforme primite s-a redus la o ofertă pentru beneficiarii PNDR 2007-2013 care vor termina implementarea proiectului pe procedura de tranziție și la două oferte pentru beneficiarii PNDR 2014-2020, de la minimum trei cât era stabilit prin procedura anterioară.’ a declarat Andras SZAKAL, Director General al AFIR

Modulul asigură evitarea apariției întârzierilor în derularea contractelor de finanțare, precum și eliminarea unor eventuale contestații din partea ofertanților privind lipsa de transparență și direcționarea procesului de achiziție de către beneficiarii PNDR — contestații care pot duce la blocarea procesului de achiziție.

Procedura de achiziții private se derulează în conformitate cu Manual operațional de achiziții pentru beneficiarii privați ai PNDR 2020, publicat pe pagina oficială de internet a AFIR — www.afir.info (secțiunea Informații utile — Proceduri de lucru).