Afine exportate la preţuri derizorii, se întorc în România la preţuri foarte mari

66

afineggddRomânia are un potenţial imens să exporte fructe de pădure, pentru că cererea din Europa este mare. Direcţiile silvice vând însă fructele la preţuri derizorii şi nu fac mare profit din asta. Şi culegătorii sunt puţini pentru că nu obţin mare lucru pentru munca lor timp de o vară întreagă.

Florin Ispas îşi petrece întreaga vară în pădurile din Mărginimea Sibiului. Munceşte zi lumină împreuna cu familia, care îl ajută să găsească cele mai bune fructe. Pentru doar 3 lei pe care îi primeşte în schimbul unui kg de afine, Florin înfruntă zi de zi greutăţile muntelui. Ca el, alţi zeci de culegători cutreieră pădurile.

Culegătorii îşi duc afinele la centrele de colectare ale direcţiei silvice. Aici sunt păstrate la temperaturi de -20 de grade, până când iau calea exportului.

Luna aceasta, Direcţia silvică Sibiu a vândut în străinătate 30 de tone de afine. Nu obţine însă mai mult de două mii de euro pentru o tonă de fructe.

Afinele se întorc în România, însă la preţuri mult mai piperate. Un borcan de dulceaţă de afine produs în Germania costă în supermagazine mai mult de 12 lei. (Sursa: stiri.tvr.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise