Un grup de tineri bihoreni au pus mână de la mână și au deschis, în satul Totoreni, comuna Tărcaia, o hală de procesare, autorizată, unde preiau și valorifică legumele și fructele producătorilor locali din Depresiunea Beiușului, folosind rețete tradiționale.
Roșiile cultivatorilor ajung, în cel mai scurt timp, bulion, alte legume se fac zacuscă sau murături, fructele devin dulcețuri aromate, compoturi sau siropuri. Au pornit de o lună, sunt trei persoane care lucrează, în prezent, dar vor să crească numărul de angajați pentru că vor avea volum de lucru odată cu venirea toamnei.
Renumiți pentru serele lor de legume, localnicii, care trăiesc majoritatea doar din legumicultură, sunt fericiți că au de acum și un procesator local care le preia producțiile, și nu oricum, ci la prețul pieței.
„De când am început să colectăm produsele de la săteni, am văzut bucuria lor că nu mai trebuie să meargă la piață, să aștepte cu orele cumpărătorii, care vin sau nu vin. Mulțumirile pe care mi le-au dat mă motivează foarte tare. Pentru că este foarte greu pentru o familie de fermier care stă toată ziua în grădină sau în solar, mai ales pe căldurile astea, la 50 de grade, să mai stea și în piață, unde probabil vinde sau nu vinde sau o dă pe mai nimic. Ba, pe lângă asta, i se mai și strică”, a povestit, pentru AGERPRES, Adrian Ciortan, inițiatorul proiectului.
Autorizarea construcției a avut loc în toamna anului trecut, după ce peste vară, cei cinci prieteni, Adi Ciortan, în vârstă de 33 de ani, Mircea Brânda — 31 ani, Octavian Licuriceanu — 41 ani, Claudiu Tal — 28 ani și Ana Pituț, au plănuit cum să facă. Mai întâi și-au suflecat mânecile și s-au pus singuri pe treabă, ei fiind principala mână de lucru.
„Tavi, procesatorul nostru, a pus la bătaie hala, în care înainte se prelucra lemnul. Investiția s-a ridicat la vreo 25.000 de lei. Fiecare a adus cât a găsit pe acasă, dar mâna de lucru tot noi am fost. La construit, la șlefuit, la amenajat. În mare parte, cam noi am făcut tot acolo. Avem o capacitate destul de limitată, dar urmează să ne-o creștem„, povestește Adrian.
Pentru a păstra specificul tradițional, deși au dotare pe gaz, din toamnă își vor construi cuptoare și plite pe lemne, având în cele din urmă și aprobările autorităților sanitar-veterinare.
Din suprafața de 250 de metri pătrați, au amenajat 100 de metri pătrați ca spațiu de procesare, restul urmând să fie dotat ca depozit pentru legume și fructe, atât pentru stoc, cât și pentru livrări directe la domiciliu sau la sediul corporațiilor.
„Chiar acum avem o livrare de afine de munte către Timișoara și cu hribi, dar din toamnă vom începe să le conservăm pentru tot timpul anului. Dar mizăm mai mult pe cele proaspete, pentru că au valoare nutrițională mult mai mare decât cele conservate. Unul dintre noi deține o mașină pe frig autorizată cu care facem transportul”, a spus tânărul.
Ei preiau legume, fructe de la gospodari, țărani, producători, inclusiv fructe de pădure, din toată Depresiunea Beiușului, pe care le procesează și le vând, deocamdată, în marile orașe din vestul țării: Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca.
„Pentru producători este foarte avantajos. Plata pe loc sau la finele lunii, pentru cantități mai mari și transport asigurat. Mie mi se pare moral să le plătim la prețul pieței. Și lumea e mulțumită. Dar sunt unii care își aduc marfa doar pentru procesare, de exemplu vine omul cu roșiile și noi îi dăm bulionul. Apoi el îl vinde unde dorește pentru că la noi spațiul este autorizat și poate ieși pe piață unde vrea”, a spus tânărul întreprinzător.
Costul de procesare a unui litru de bulion, de exemplu, este între 3 și 4 lei, iar la vânzare, un litru de bulion îl dau cu 10-15 lei. La preparatele în borcan, costul de procesare pleacă de la un leu pe borcan, din materia primă și ambalajul (eventual) de la producător. مراهنات كرة القدم اليوم
Povestea lor a început cu livrări la domiciliu, când tânărul Ciortan își aproviziona colegii dintr-o companie timișoreană cu produse agricole autohtone.
„După Facultatea de Chimie la Timișoara și alți cinci ani lucrați la o corporație, în urmă cu patru ani, în 2013, ne-am mutat în Beiuș, soția mea fiind de aici, cu planul de a colecta cât mai multe produse agroalimentare curate și să le duc foștilor colegi din firmă. Știam că ei au nevoie, majoritatea erau cu familii, cu copii mici acasă, cu nevoia de mâncare cât mai sănătoasă. Făceam câte un un drum la Timișoara ca să le duc tot felul de produse de pe la micii gospodari din zonă. Așa am și început. Și așa ne-am mutat în zonă exact pentru acest proiect. De atunci am tot căutat producători de tot felul și încerc să scot de la ei tot ce au mai bun. العاب كوتشينة Am început să încerc rețete de conserve, să văd cum merge. Și anul trecut am început să legalizăm toată treaba, iar de o lună lucrăm”, a menționat Adrian.
În opinia sa, livrările la domiciliu de fructe și legume proaspete, ori conservate cât mai natural, sunt o necesitate pentru tinerii de azi, mai ales pentru cei de la oraș, corporatiști, cum a fost și el, și care nu au timp pentru cumpărături în piață.
„Se duce dimineața la lucru, se întoarce seara, nu are timp să-și facă piața, în cel mai bun caz intră într-un supermarket să ia un produs, cel mai probabil cu o valoare nutritivă foarte scăzută. Și-atunci ne-am bazat pe faptul că putem să le ducem cele necesare direct acasă din gospodăriile fermierilor din zonă”, explică întreprinzătorul.
Iar cererea pentru produse la borcan, din ingrediente naturale, e chiar în creștere, afirmă el, deoarece majoritatea oamenilor se uită ce scrie pe eticheta unui borcan sau a unei sticle de sirop.
Planurile acestor tineri nu se rezumă doar la fructe și legume. Ei vor să adune cât mai multe produse specifice din zonă, să promoveze și produsele de panificație cum sunt plăcintele rulate, vărzarul sau plăcinta românească, dar și lactatele din regiune, pentru a le scoate către marile orașe. Oferta lor se adresează și restaurantelor care vor să folosească ingrediente naturale.
„Sperăm că putem să inspirăm și să dăm exemplu și altora. Pentru că investiția nu a fost deloc mare, a trebuit doar să adunăm oamenii, să punem câțiva bani și să amenajăm. Multă muncă până la amenajarea halei. Dar satisfacțiile sunt frumoase. Trebuie să generăm mâncare sănătoasă și este exact ce caută piața”, a mai spus Adrian Ciortan.
Fidel crezului său, Adi Ciortan s-a înscris, anul trecut, în Asociația de Cercetare și Promovare a Produselor Agroalimentare ‘Crișana’, prin care participă la târgurile organizate în Oradea. Șerban Iuhasz, directorul executiv al asociației, are numai cuvinte de laudă pentru inițiativa tinerilor de la Totoreni.
„Apreciez inițiativa lor, care este un model ce ar fi bine să fie aplicat și în alte localități mai mari, unde sunt producători. مباريات يورو ٢٠٢١ Ne bucurăm că, după centrul de colectare și procesare de la Colești, apare acum o altă inițiativă extrem de binevenită. Adi Ciortan cumpără direct de la producători, ceea ce ajută foarte mult agricultorii locali”, a declarat, pentru AGERPRES, Șerban Iuhasz.