Afaceri de succes: Productia de conserve de fructe si legume, pe val in Prahova

129

 conserveDe departe, sezonul rece este cel mai dificil pentru fermieri, care fie trag pe dreapta producţia, fie sunt obligaţi să suporte cheltuieli uriaşe cu încălzirea solarului sau a serei. Totuşi, o mână de producători agricoli au depăşit faza în care îşi fac griji pentru perioada de iarnă mulţumită unei afaceri de nişă pe care au pornit-o în propria gospodărie: producţia de conserve de casă, respectând reţetele tradiţionale.

În judeţul Prahova, locuitorii din zona Filipești cultivă legume de când se știu, iar în ultimii ani acest business agricol s-a consolidate odată cu extinderea suprafeţelor cu solaria, dar şi cu construirea unei reţele de vânzare în pieţele din judeţ şi din ţară. O parte din aceşti fermieri, însă, nu se mai limitează doar la producţia de legume, ci se concentrează pe a valorifica inclusiv surplusul pe care nu reuşesc să îl vândă la tarabă.

Un model de legumicultori care au depăşit stadiul de producţie şi şi-au construit un scurt lanţ integrat sunt Vasile și Elena Mărăcineanu, din localitatea Brătășanca – comuna Filipești de Târg. Încă de acum şase ani, cei doi prahoveni s-au gândit încă de la început la o metodă prin care legumele nevândute la piaţă să fie valorificate cu profit. Astfel, în completarea fermei de legume pe care o dețin de mai mulți ani, familia de fermieri a început să producă și conserve de casă: de la murături până la sosuri sau zacuscă, nimic nu lipsește de pe rafturile cu borcane pregătite cât este toamna de lungă de cei doi soți.

Vasile Mărăcineanu povestește că ideea producţiei de conserve i-a venit atunci când a început să comercializeze propriile legume într-o mare piaţă din Capitală. Atunci a descoperit că bucureştenii şi, în general, cei mai mulţi orăşeni, aleg de pe tarabă doar legumele perfecte, iar cele uşor lovite, mai mici sau uşor mai moi rămâneau nevândute.

”Bucureștenii nu vor decât spuma-spumelor atunci când vine vorba de legume și cumpără doar ceea ce este foarte frumos. Nu se dă o roșie pătată sau un gogoșar puțin pontat așa că ne rămânea destul de multă marfă cu care nu aveam ce face”, explică acesta.

Valorificarea…rebuturilor

În timp ce majoritatea producătorilor de legume vând ce le rămâne la prețuri foarte mici pentru procesare, familia Mărăcineanu a preferat să prelucreze singuri surplusul, la ei în gospodărie și să obțină astfel profit și de pe urma ”rebuturilor”.

Drumul de la una la alta nu a fost deloc greu, mai ales că Elena Mărăcineanu este de profesie bucătar şi déjà pregătea pentru familie reţete delicioase cu legumele din grădină. “Pe timp de vară nu fac conserve, deoarece suntem prea ocupați cu solariile și cu cultivarea legumelor. Mai mult, în acea perioadă sunt acasă şi băieții, în vacanță. Ei merg la Brașov la piaţă, iar soţul meu vinde în București. Abia din octombrie, după ce copiii se întorc la facultate, eu mă apuc de pregătit zacusca, murăturile și toate celelalte conserve”, povestește Elena Mărăcineanu. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise