Afaceri de succes: Căutătorii de trufe din Bistriţa

65

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlin Diaconescu şi Alexandru Fekete practică o meserie extrem de interesantă, care îmbină mai multe preocupări. Este vorba de căutatul de trufe, care presupune să fii crescător de câini, să fii dresorul lor şi să-ţi placă drumeţiile şi natura, deoarece trufele sunt un fel de ciuperci care cresc în pământ iar acestea trebuie căutate asiduu şi doar câinii au mirosul necesar pentru a le descoperi.

Trufele cresc în adâncul pădurilor, astfel că un căutător de trufe trebuie să facă 10 – 20 de km printre arbori, îndemnându-şi câinii să le găsească şi să le scoată la suprafaţă. Efortul merită, fiindcă preţul de vânzare al unui kilogram de trufe variază între 100 şi 800 de euro, în funcţie de anotimp şi de calitatea mărfii.

„Trufele sunt nişte ciuperci din familia tuber, deci este o ciupercă subterană. Le consumă cei care îşi permit să investească în sănătatea lor, dar şi pentru potenţialul lor afrodisiac. Piaţa pentru ele este imens de mare”, spune Alin Diaconescu, un căutător de trufe)

În ţările cu tradiţie în domeniul căutării trufelor, se utilizau la început porcii, dar, fiindcă aceştia mâncau de cele mai multe ori trufa, s-a recurs la câini.

„Trufa emană un feromon şi eu dresez câinele să caute acest miros. Trufa albă se găseşte la adâncime mai mare, dar am câini care pot s-o scoată şi de la peste 45 de cm din pământ”, a explicat intervievatul.

Nu toţi câinii obţin, însă, asemenea performanţe, pentru că unele rase se pretează mai bine la căutatul trufelor în pământ, decât altele. (Integral pe radiocluj.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise