27 ianuarie 2022 - 04:58

Afaceri 2016: Cât costă înființarea unei plantații de roșii?

Cei care îşi fac liste cu idei de afaceri 2016, pot trece şi o plantaţie de roşii. Iată câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă o astfel de afacere în agricultură.

Dacă intră şi plantaţia de roşii pe lista dumneavoastră de idei de afaceri pentru 2016 în agricultură, iată câteva detalii despre ce costuri presupune un astfel de proiect.

Roşiile se plantează din primăvară, cam pe la sfârşitul lunii aprilie, dacă e vorba de culturile de vară. De asemenea, plantaţiile care dau recolta toamna se pun până la sfârşitul lunii mai. La o suprafaţă de două hectare, pentru pregătirea terenului, adică arătura, discuitul şi îngrăşăminte ar trebui un buget de aproximativ 2.000 de lei.

Dacă plantaţia de roşii e pe lista dumneavoastră de idei de afaceri pentru 2016 în agricultură trebuie să ştiţi că irigarea este o altă operaţiune extrem de importantă. Se face cam la 10 zile. Astfel, e bine să căutaţi un teren care să fie aproape de o sursă de apă, mai ales în primii ani, ca să nu faceţi o investiţie foarte mare în sisteme de irigaţie chiar de la începutul afacerii. Specialiştii în agricultură spun că cele două hectare, dacă sunt îngrijite ca la carte ar putea produce în jur de 80 de tone de roşii.

Răsadurile, care se pot cumpăra de la solarii, ar costa în jur de 9.000 de lei. Pentru cele două hectare ar trebui în jur de 70.000 de plante, iar în această investiţie intră şi mâna de lucru la plantare şi transportul. Apoi, vara, urmează prăşitul, care se face atât mecanic, cât şi manual. La o suprafaţă de 2 hectare, acest operaţiuni ar costa în jur de 700 de lei. De obicei, aceste lucrări se fac în a doua jumătate a lunii iunie. (Integral pe www.adevarul.ro)