Afacerea cu morcovi românești, tradiție într-o familie de fermieri din Dâmbovița

72

morcoviMorcovul, una dintre cele mai comune legume de pe masa noastră de zi cu zi, are și el secretele sale. Mai mult chiar, morcovul românesc ocupă unul dintre primele locuri în preferințele gospodinelor și pentru a obține gustul dorit al mâncărurilor preferă să cumpere morcovi din piață, acolo unde știu că sunt producători care nu au renunțat la sămânța românească de morcovi.

Gheoghiță Bucur este un producător din Băleni Sârbi, județul Dâmbovița. Zilnic pe taraba sa din Piața Obor se găsesc zeci de kilograme de morcovi românești, obținuți din sămânţa transmisă din generație în generație. Pentru a menține autenticitatea produsului, dar și pentru a-și proteja morcovii, acesta preferă să îi așeze pe tarabă cu pământ pe ei, așa cum au fost scoși. Clienții preferă să cumpere morcovii de la el pentru că în acest fel știu cu siguranță că nu este vorba de morcovi străini despre care multă lume spune că nu au același gust ca și cei românești.

Fermierul din Băleni spune că secretul morcovilor săi stă în sămânță. ”An de an, toamna semănăm o parte din morcovii pe care îi obținem și nu îi recoltăm atunci când sunt gata. Pe măsură ce aceștia se maturează frunzele cresc foarte mari, fac flori și apoi apar semințele. Peste trei ani acea sămânță poate fi folosită pentru a semăna următorii morcovi. În acest fel obținem aceiași morcovi, la fel de buni în fiecare an, fără a cumpăra sămânță din magazin”, explică Gheorghiță Bucur. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise