Afacerile cu taurine de carne prind din ce în ce mai bine în România ultimilor ani, mai ales în condițiile în care sectorul laptelui suferă din ce în ce mai mult. Însă chiar și pe această piață este loc de inovație, de afaceri inedite, iar exact asta își propune să facă fermierul Alexandru Haită.
Dacă în urmă cu un an de zile a reușit să pună pe picioare o distilerie unde să-și valorifice producția vegetală, fermierul vrea să facă un pas și mai departe, iar modelul l-a găsit în Statele Unite ale Americii.
Astfel, borhotul rezultat de la producția de whisky va fi valorificat în ferma zootehnică, ceea ce va conferi cărnii niște proprietăți cu totul speciale.
”Am început oficial cu distileria acum un an de zile, dar ideea și cercetarea a început acum cinci ani. Sper ca în 6-7 ani de zile, 50% din terenul cultivat în fermă să fie dus către partea de distilate și partea de zootehnie, pe care am început să o dezvoltăm ușor-ușor. Odată folosită materia primă în producția de alcool, ai rezultat borhotul, care este furaj pentru animale, și atunci creezi un circuit cât mai integrat.
La zootehnie mergem pe partea de carne, ovine și taurine de carne. Partea cea mai interesantă va fi finisarea acestora, vom fi unicat în România. Toată finisarea va fi pe borhot de whisky și ne va furniza o carcasă foarte marmorată. Este un concept care a plecat în urmă cu câțiva ani în Statele Unite, văd că se dezvoltă foarte bine și am zis să-l preluăm și noi”, a precizat Alexandru Haită, fermier din județul Teleorman, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.