Afacere de succes: Magazin cu produse din lavandă, la Bacău

67

lavandaCreșterea numărului de plantații a făcut ca lavanda să devină o afacere profitabilă doar pentru cei care știu cu adevărat cum să își valorifice recolta.

Amploarea pe care a luat-o cultivarea lavandei în România i-a determinat pe micii producători să își găsească noi modalități de valorificare a recoltei, pentru a putea fi cât mai competitivi pe piață. Astfel, dacă pentru cei care dețin plantații de câteva hectare, soluția o reprezintă mai ales exportul, la producătorii mici, care dețin suprafețe de cel mult un hectar, este nevoie de creativitate și de investiții suplimentare pentru asigurarea profitului.

Este și cazul familiei Duma din județul Bacău care, în urmă cu aproximativ un an, a luat decizia de a investi într-o cultură de lavandă pe un singur hectar de teren. Totul a început din pasiunea care o avea pentru această plantătânăra Loredana Duma, cea care s-a hotărât să ducă mai departe tradiția transmisă din generație în generație, de a cultiva pămânul, totul într-o modalitate unică.

Firma Piaceri di Lavanda a fost înființată în Bacău, în 2014 și a luat naștere din dorința de a aduce pe piața românească produse unice având la bază lavanda. “Pe data de 25 mai, de ziua mea, a fost plantată cultura, pe o suprafață de 1 hectar. Am ales să punem butași din soiul de lavandă Blue Scent deoarece au o inflorescență mai bogată și se pretează întrebuințărilor diverse. Costul de înființare ne-a dus cu tot cu mâna de lucru undeva la 7.000 euro. Nu știu exact ce producție am obținut, pentru că nu am ținut o evidență clară. Oricum a fost mult peste așteptările noastre având în vedere faptul că lavanda înflorește în mod normal de două ori pe an, iar a noastră a înflorit de patru ori. Nu mai conteneam cu strângerea recoltei”, a precizat Loredana despre începuturile afacerii sale cu lavandă. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise