Afacere de succes: Linia de ambalare pentru cartofi

87

cartofimucegCultura cartofului nu a mers deloc bine în acest an. În afară de ploile care au diminuat recolta, acum prețurile sunt derizorii și fermierii se plâng că vând în pagubă toată munca de peste an. Unii cultivatori de cartofi, însă, au investit din timp în spații de depozitare, iar acum sunt deciși să aștepte momentul în care prețul cartofilor va crește de cel puțin două ori pentru a scoate pe piață propria marfă.

Pentru Mihail Mucsi, fost cercetător și unul dintre cei mai mari cultivatori de cartofi din țara noastră, soluția salvatoare este, an de an, investiția pe care a făcut-o într-o linie de sortare și de ambalare a cartofilor. Frumos așezată în saci, recolta de la ferma sa din Târgul Secuiesc ia drumul Bulgariei, acolo unde prețurile sunt duble decât cele din piața românească chiar și în cele mai dificile momente.

”Eu am avut o șansă pentru că am linii de ambalare la 5 kg, 10 kg și 25 kg și în acest fel am reușit să vând 500 de tone în Bulgaria. Nu era prețul mare, dar în acel preț nu era inclus TVA-ul și am obținut între 45-50 de bani pe kilogram. Aici dacă dai la prețul acesta îți ia și TVA din el și rămâi cu mai puțin”, a dezvăluit Mucsi soluția prin care a reușit să obțină valuta necesară pentru a plăti sămânța pe care o cumpără din Olanda.

nvestiția în linia de ambalare a cartofilor nu a fost una mică, însă Mucsi a obținut fonduri europene pentru această tehnologie care îi salvează, an de an, afacerea. În total, fermierul spune că suma pe care a plătit-o pe cele două linii de sortare a cartofilor se apropie de 300.000 de euro. Astfel, prima linie de sortare și de ambalare a cumpărat-o în 2006 cu 133.000 de euro, în timp ce a doua a ajus la ferma sa mai târziu și a costat 160.000 de euro, bani pentru care mașina nu doar îi alege tuberculii pe categorii, dar îi și așează frumos în saci mai mici, ușor de vândut, de 1-10 kilograme. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise