Adrian Vasilescu (BNR): Când avem o vară cu recolte bune, PIB-ul creşte cu vreo două miliarde

9

transportlegume

PIB-ul României poate creşte, în condiţiile unei veri bune, cu recolte bune, cu până la două miliarde de lei, dar pot exista şi variabile, a apreciat la finalul săptămânii trecute într-o dezbatere la postul de televiziune RTV, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

“Nu trăim într-un laborator, trăim într-o ţară reală, iar o ţară reală are condiţiile ei. Din păcate, în agricultura României există o cheie privind Produsul Intern Brut. Când o vară este bună, cu recolte bune, creşte cam cu vreo două miliarde Produsul Intern Brut. Când este o vară secetoasă, cu multe catastrofe, scade cu vreo două miliarde Produsul Intern Brut. Eu nu pot şti acum cum va fi vara asta. Deocamdată, din informaţiile pe care le am, grâul a avut ploaie la timpul lui, a avut umiditate, iar acum are căldură. Se pare că va fi o recoltă bună la grâu. O variabilă este porumbul, şi s-ar putea să avem probleme cu floarea soarelui şi acestea ar putea aduce scumpiri la ulei”, a spus Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a explicat, pe de altă parte, că nu există o relaţie liniară, de la cauză la efect, în ceea ce priveşte producţia agricolă şi preţurile.

“Aş vrea să precizez că aici nu este vorba de o relaţie liniară, de la cauză la efect. Sunt multe alte cauze care intervin, inclusiv efectul puterii de cumpărare. Preţurile nu cresc sau scad în mod direct, nu doar în funcţie de producţia agricolă cresc preţurile”, a arătat Vasilescu. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise