Împărțirea fermierilor în categorii în funcție de dimensiunea exploatațiilor pe care le dețin nu este una benefică, este de părere directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.
Vedem această categorisire a fermierilor în multe cazuri, fie că vorbim de discursuri politice sau chiar de discuții ale fermierilor. Artificială sau nu, unii sunt de părere că această catalogare nu face decât să divizeze fermierii și mai mult într-o țară în care oricum mediul asociativ nu are un cuvânt greu de spus în relația cu autoritățile.
Într-o apariție la emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, șeful APIA, Adrian Pintea a vorbit despre această scindare a fermierilor, explicând că ea nu mai trebuie să aibă loc, iar statul trebuie să găsească modalități să finanțeze nevoile tuturor fermierilor, indiferent de dimensiunea exploatației sau de gradul de fiscalizare.
”Este o prostie să împarți țara între fermieri mari și fermieri mici. Fiecare are locul lui și rostul lui. Categoric că țara nu poate merge fără acei fermieri mari, care s-au dezvoltat foarte bine; doar un om cu foarte multă răutate nu poate vedea că din 2007, când a intrat România în Uniunea Europeană, s-au dezvoltat foarte mult unele ferme pe toate palierele. Dar nu înseamnă că acești fermieri mari, unii chiar foarte mari, nu au nevoile lor. Categoric că și ei trebuie ajutați undeva. La fel și fermierul mic. Nu poți să zici că celui mare îi ajunge și la revedere, sau să-l lași să moară pe cel mic. Trebuie găsit un echilibru.
Fermierii mari sunt fiscalizați și, automat, statul câștigă de pe urma lor și dau locuri de muncă altor oameni. Dar la fel, nu trebuie să-l uiți nici pe cel mic care are greutățile lui și trebuie să găsești o formă de sprijin și pentru el, să-l ajuți să se dezvolte. E boala aceasta a românului cu capra vecinului. Trebuie să ajungem în momentul în care să ne sprijinim unii pe alții și să fim corecți unii față de ceilalți”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.
Un răspuns
Vă rugăm să ne ajutați