Adrian Oros – „România avea cel mai verde PNRR! O soluție mai bună decât ceea ce am prezentat noi nu cred că există”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, răspunde acuzațiilor potrivit cărora strategia de gestionare a apei nu a fost acceptată la finanţare în PNRR pentru că „nu era suficient de verde”. Din cele 6,5 miliarde euro care ar fi urmat să meargă la irigații, România a mai rămas cu 230 milioane de euro pentru desecări și programul privind liceele agricole şi învăţământul dual. Comisia Europeană a respins proiectul înaintat Ministerul Agriculturii în noiembrie, motivând că nu este “suficient de verde”, după cum a precizat ministrul de resort.

„Anul trecut vorbeam despre această strategie de gestionare a apei și aveam alocate 6,5 miliarde euro. Asta este valoarea PNRR-urilor țărilor europene care, în noiembrie 2020, și-au depus drafturile de programe naționale pentru reziliență și redresare. România are, de departe, cel mai verde program de reziliență și cuprindea lucrări de irigații, desecare, drenaj și combaterea eroziunii solului, prevenirea deșertificării, sistem antigrindină și de creștere a precipitațiilor, de 6,5 miliarde de euro. Asta cuprindea primul draft al PNRR care a ajuns la Comisia Europeană. Asta apropo de cât de verde era Programul Național trimis de Ministerul Agriculturii și nepricepuții de la ANIF” a declarat Adrian-Nechita Oros în cadrul unei conferințe de presă.

În același context, ministrul a susținut că, pornind de la cele 9.600 de km de canale principale, proiectul MADR presupunea impermeabilizarea canalelor cu materiale prietenoase cu mediul, digitalizarea, implementarea unor sisteme SCADA (Monitorizare, Control și Achizitii de Date), precum și producerea de energie verde.

„O soluție mai verde decât ceea ce am prezentat noi nu cred că exista. Putem să producem deasupra acestor canale, prin montarea unor panouri fotovoltaice, pe o suprafață care altfel nu este utilizată nicicum, foarte multă energie verde și ieftină care să împingă apa și acolo unde, într-adevăr, sistemul vechi pe care l-am moștenit presupune ca apa să fie împinsă în 7 trepte. Iar la prețul energiei electrice de acum este total neviabil. Asta este soluția pe care noi am prezentat-o. Era și verde și digitală și produceam o energie pe o suprafață mare” conform declarațiilor lui Adrian Oros.

Ministrul de resort nu renunță la proiectul redactat la finalul anului trecut și este convins că acesta își va găsi finanțarea în bugetul de stat, în anii următori, pentru că este vital pentru agricultura românească. Întrebat cum explică faptul că proiectul pentru dezvoltarea sistemului de irigații nu a fost acceptat de Comisia Europeană, însă cele referitoare desecări și drenaj au primit undă verde, Adrian Oros a replicat că oficialii europeni nu au oferit niciun argument.

Întâlnirile dintre reprezentanții MADR și cei ai Comisiei Europene au avut drept scop stabilirea aspectelor tehnice. În cerințele pentru elaborarea Programelor Naționale de Redresare și reziliență este stipulat faptul că trebuie respectate ponderile de 37% „green” și 20% „digital”, iar România a depășit aceste procente, a conchis Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole