18 ianuarie 2022 - 13:02

Adrian Oros, raspuns pentru oieri: ”Astazi i-am prelungit mandatul directorului ANZ”

După cum ați aflat deja de pe site-ul AGRO TV, oierii continuă presiunile la adresa ministrului Agriculturii, pentru demiterea șefului Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Bela Vaida. Într-o adresă trimisă Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,  crescători de animale amenință cu sistarea oricărui dialog cu instituția până la rezolvarea problemei și spun că se vor adresa direct Comisiei Europene.

Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, și-a exprimat punctul de vedere cu privire la cererea oierilor.

”Cei care conduc aceste societăți de ameliorare îmi cunosc poziția, pentru că le-am spus-o de câte ori ne-am întâlnit, și ne-am întâlnit de foarte multe ori. Sincer, nu înțeleg acest demers, dar fiecare are dreptul să facă și să spună ce dorește. Trebuie spus că Ministerul plătește 16 milioane de euro pe an acestor societăți de ameliorare pentru a conduce registrele, iar majoritatea dintre fermieri o fac cu bună credință.

În ultimii 3 ani de zile, de când a apărut acea condiționare să primești sprijin cuplat zootehnic dacă cumperi un reproducător care aparține unui registru, au apărut foarte multe probleme și contestări în cadrul acestor asociații. De ani de zile se întâmplă acest lucru. Sunt foarte mulți fermieri care spun că sunt obligați să cumpere berbeci care ar aparține acestor registre, doar ca să fie beneficiarii acelui sprijin cuplat zootehnic, dar ei nu sunt convinși că acești berbeci aparțin cu adevărat registrelor, pentru că nu există decât o evidență pe hârtie. De multe ori, aceste certificate de origine nu corespund realității. Eu primesc zeci email-uri și poze cu certificate care se vede clar că sunt falsificate, sau cu crotalii și certificate eliberate acum doi ani care se vând anul acesta”, a declarat ministrul Agriculturii, în exclusivitate pentru AGRO TV.

În ceea ce privește demiterea directorului ANZ, Adrian Oros a precizat că nu se impune o astfel de măsură, însă dacă vor fi confirmate suspiciunile și documentele falsificate, vor fi demiși ceilalți directori, care au adus situația în acest stadiu.

”Noi am venit în aceste săptămâni cu un ordin, pe care eu l-am semnat, dar prin care ANZ, ca și instituție publică care se ocupă cu ameliorarea în România, va verifica cum sunt cheltuiți acei 16 milioane de euro și dacă sunt corect conduse aceste registre, ca să clarificăm și să terminăm cu aceste discuții din piață. Eu mă duc săptămânal în 2-3 județe și de fiecare dată, fermierii îmi reproșează acest lucru și mă întreabă când lămurim această problemă a berbecilor. Eu vreau să o lămuresc și am spus că o să verificăm paternitatea la 3% dintre berbecii reproducători care vor fi vânduți anul acesta. Dacă acest lucru deranjează și pentru acest lucru i se cere demisia directorului ANZ, îmi pare foarte rău. Eu tocmai astăzi i-am prelungit mandatul acestui director ANZ.

Dacă se confirmă toate aceste hârtii pe care le primesc și este să demit pe cineva, atunci cu siguranță îi voi demite pe ceilalți directori care au adus situația în forma în care este astăzi”, a subliniat Adrian Oros.