23 aprilie 2021 - 07:23

Adrian Oros: ”Nu vreau sa alertez populatia cu privire la scumpirea alimentelor”

“Preturile alimentelor vor  depinde de foarte multe lucruri, de evolutia, de durata evolutiei pandemiei, de ceea ce se intampla si la nivel european, si la nivel mondial in industria alimentara si de agricultura, depinde de foarte multi factori” a declarant demnitarul aflat intr-o vizita de lucru la Satu Mare.

Chiar daca au fost afectate, de la inceputul crizei, anumite domenii de activitate, din fericire in agricultura si industria alimentara inca nu s-au inregistrat pierderi foarte mari.  Acum se face o evaluare exacta pentru ai sprijini pe agentii economici sau pe fermierii, care  au inregistrat pierderi a subliniat Oros , in timpul declaratiilor de presa.  

El a precizat ca vor putea fi cheltuiti 80 de milioane de euro, din fonduri europene,  pentru diminuarea efectelor. Pentru agricultori pana la 5.000 de euro, pentru procesatori pana la 50.000 de euro. Sunt niste scheme de sprijin care se adreseaza fermierilor mici si medii.
Adrian Oros mai a declarat ca din primele evaluari exista aproape un milion de hectare de culturi afectate de seceta in Romania, iar unii fermieri se gandesc sa reinsamanteze pentru a-si diminua pierderile.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros:
“Toti cei care vor suferi pierderi datorita secetei o sa fie despagubiti. Nu au mai fost despagubiti de multa vreme pentru aceste pierderi provocate de seceta. Din pacate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost insamantate in toamna cu grau, secara, cereale si rapita, pana acum, din datele partiale pe care le avem, se pare ca aproape un milion de hectare sunt afectate intr-o anumita masura, de peste 50% grad de afectare”
In teren, se afla deja  echipe ale ministerului care verifica situatia, iar la finalul lunii va exista o evaluare pentru a sti ce sume trebuie platite.