Adrian Oros, mesaj pentru fermieri: ”Sa dea salarii de 800-1000 euro ca sa tina angajatii in tara”

Fermierii trebuie să ofere salarii mai mari muncitorilor care activează în domeniul agricol, pentru a-i ține în țară, este de părere ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. Într-o intervenție la un post de televiziune, acesta a precizat că instituția pe care o conduce va lansa, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Muncii, un pachet de măsuri prin care se acordă vouchere din bani europeni celor care angajează sezonieri sau zilieri pentru a compensa salariile acestora.

Vrem să stimulăm atragerea tinerilor în acest domeniu care este mai aspru dar este un fenomen la nivel european, la noi este mai grav, îmbătrânirea forței de muncă și a fermierilor. De aceea avem programe pentru instalarea tinerilor fermieri și pentru prima dată în acest an pe lângă sumele de până la 50.000 la instalare, dăm în concesiune și câte 50 de hectare acestor tineri fermieri”, a subliniat șeful MADR.

Potrivit lui Adrian Oros, guvernarea actuală vrea să corecteze greșelile făcut în trecut care au dus la creșterea taxării forței de muncă cu zilieri. Ministrul a precizat că anul trecut, în 29 mai, a fost dată o ordonanță de urgență care a crescut taxarea forței de muncă pentru zilieri cu 25%. În aceste condiții, sectorul agricol a fost extrem de afectat, pentru că în agricultură se lucrează mult cu zilieri și sezonieri.

”Modificăm săptămâna aceasta acea ordonanță de urgență, să revenim la o taxare mai acceptabilă, astfel încât salariile oferite zilierilor să fie mai bune. Avem și un pachet împreună cu Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Muncii prin care oferim vouchere din bani europeni dar nu din bani pentru agricultură celor care angajează sezonieri sau zilieri pentru a compensa salariile acestora”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Oros a mai subliniat și că salariile trebuie să fie pe măsura celor din vestul Europei, astfel încât zilierii să fie motivați să rămână în țară. ”Între 800 și 1.000 de euro. Așa vor trebui să ofere fermierii din România ca să îi aibă aici. Noi o să venim să compensăm o parte din aceste salarii”, a mai subliniat șeful MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole