Adrian Oros, despre neonicotinoide: ”Aceasta va fi ultima derogare”

Derogarea cerută de România pentru folosirea neonicotinoidelor în 2020 ar putea fi ultima, anunță ministrul Adrian Oros într-un interviu pentru Gândul. Potrivit acestuia, cultivatorii vor trebui să găsească altă soluție până anul viitor, dacă vor să nu le fie afectate culturile.

”Dacă mă întrebaţi pe mine, ca şi toxicolog, eu ar trebui să zic fără nicio substanţă în agricultură. Eu asta predau. Sunt profesor de toxicologie. Ştiu că orice substanţă în plus care apare în viaţa noastră, nu are cum să nu facă rău. Norocul nostru, al vieţuitoarelor, indiferent ce poziţie ocupăm în ecosistem, este că reuşim să ne adaptăm foarte bine.

Pe mine, ca ministru, m-a prins această decizie la jumătate, vorbind aici de derogarea privind utilizarea neonicotinoidelor la tratament sămânţă. Derogarea s-a făcut în fiecare an. Din câte am putut observa, acest demers s-a făcut fără a fi fundamentat ştiinţific, să demonstreze că noi suntem mai afectaţi de Tanymecus dilaticollis (răţişoara porumbului sau gărgăriţa frunzelor de porumb), Agriotessp. (viermii sârmă), Diabrotica virgifera virgifera (viermele vestic al rădăcinilor de porumb), Athalia rosae L. (viespea rapiţei), Phylotreta spp., respectiv Phylloides spp. (purici depământ) faţă de alte ţări UE. Ar fi trebuit să facem nişte cartări ale terenurilor, să zonăm suprafeţele arabile şi să identificăm exact locurile unde atacurile acestor dăunători sunt masive. Să încercăm astfel să le arătăm decidenţilor de la Bruxelles că tratăm exact zonele infestate, să dăm dovadă de profesionalism”, a declarat Adrian Oros.

Șeful MADR a mai precizat că a fost pus în fața faptului împlinit când a trebuit să aleagă între a cere derogare sau nu, modivându-și decizia prin dorința de a nu afecta producția de porumb și floarea soarelui.

”Am fost pus în faţa deciziei de a cere derogare. Eu trebuia să iau decizia. Puteam să n-o cer şi să mă supun deciziei Executivului de la Bruxelles. Eram astfel văzut bine la Comisie, dar era în pericol producţia de porumb şi de floarea soarelui, în mare parte. Apoi, mă condamnau cei din agricultură că fac jocul străinilor.

- Publicitate -

Eu le-am transmis producătorilor agricoli că aceasta va fi ultima derogare. Acum am fost obligat să cer această derogare, cu toate consecinţele. N-am ce face. Nu-i pot lăsa aşa pe fermieri. Aceasta este însă ultimul astfel de demers, dacă eu voi mai fi aici. Cu siguranţă va fi ultima. Până anul viitor, agricultorii vor trebui să găsească altă soluţie. Va începe probabil procedura de infringement, dar până în momentul în care se finalizează, noi, dacă renunţăm, vom scăpa”, a mai subliniat Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

6 COMENTARII

 1. Era de asteptat………Deciziile drepte sunt greu de luat…Nu ați facut-o nici dumneavoastra….Pentru ca ati spus-o ,banuim ca nu ve-ti mai fi ministru,…. Fermierii pe care ii plangeti nu se vor pregati niciodata..au avut timp si nu au facut-o ..doar era DEROGARE… Ei isi doresc sa continuie derogarile….Vor face loby pentru ca cel va veni va întrunească conditiile cerute de majoritatea neinteresata de sanatatea natiei si evident de amărâta de apicultură!…..Nui bai..domnule ministru.

 2. Nu este corect sa se ceara o noua derogare, VIATA e mai importanta in fata oricarei forme de castig, MOMENTAN !!! Culturile ECOLOGICE sunt in crestere in toata EUROPA, doar noi batem pasul pe loc si DISTRUGEM BUNATATE de pământ ca sa castigam AZI, ca maine nu mai conteaza. Aceasta decizie suna a ”DUPA MINE POTOPUL ” !! nu este corecta din punct de vedere a sanatatii, insectelor (albinelor), a oamenilor si a animalelor, dar mai ales pentru ECOSISTEMUL din zonele tratate. Aceasta asa zisa ”VACCINARE” nu are SENS deoarece de 5 ani se foloseste exact aceeasi substanta activa, iar pamantul o contine deja, plantele consumand in cantitate mica, si totusi aceasta substanta ajunge pana in farfuria copiilor, copiilor nostri !!! NU E CORECT !!! si asta o zice TOATA EUROPA !!! Poate invatam sa ne INCADRAM si noi in EU !!! E tare TRISTTTTTTTT sa vedem ca BANII de AZI primeaza in fata VIETII de MAINE !!!!

 3. Rusine sa va fie STOP CONSUMULUI DE ULEI DE FLOAREA SOARELUI TRATAT CU NEONICOTINOIDE din ROMANIA !!!
  STOP CONSUMULUI DE PORUMB TRATAT!!!
  Să il CONSUME cei ce IL PLANTEAZA !!!
  Am sperat pana in ultima secunda CA VA FI PRIMUL dintre MINISTRII, fiind si de specialitate, CARE VA AVEA CURAJUL sa spuna NU acestei DEROGARI !!!
  E trist ca ne VINDEM TARA si SANATATEA POPORULUI pentru o mana de bani castigata AZI !!!
  În timp ce CANCERUL e in FLOARE in ROMANIA, in timp ce MEDICII nu au un ANTIDOT la NEONICOTINOIDE, dragi romani de sarbatori am un singur mesaj pentru voi: ” TREZIȚI-VĂ sau cumpărați-vă de pe acum COSCIUGE pentru cat mai multi membrii din familie !!!” – acesta decizie e una dintre CELE MAI TRISTE din ISTORIA SANATATII ROMÂNILOR !!!
  Nimănui nu ii PASĂ de SĂNĂTATEA voastră !!!

 4. Domnule ministru,
  Daca considerati neonicotinoidele „un rau necesar mostenit” cereti guvernului sau parlamentului sa echilibreze financiar agricultura ecologica cu agricultura bazata pe chimicale prin introducerea accizelor la pesticide. Avem nevoie de fapte nu de justificari. Nu putem supravietuii intro tara cu campuri si ape otravite si nu vom putea admite aceste derogari la nesfarsit.
  ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole