11 August 2022 - 02:28

Adrian Chesnoiu (AFIR) – declaratii in exclusivitate dupa mutarea sa la Buzau

Costel Vânătoru, cercetător și doctor în horticultură, desemnat doi ani la rând „Omul Anului” în mun. Buzău, a fost indepartat de la conducerea Bancii de resurse genetice vegetale, unitate aflata in curs de organizare, și inlocuit cu directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

Contactat telefonic, dl. Chesnoiu a facut, in exclusivitate pentru Agro Tv, urmatoarele precizari: “Eram la Sinaia, stabileam, impreuna cu toata conducerea de la nivel central si teritorial, prioritatile pentru anul 2020 in vedera atragerii fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei. Intelesesem ca pe agenda domnului ministru se afla prezenta la acest eveniment, pentru ca vroiam sa-i aducem la cunostinta ce s-a realizat la nivelul AFIR-ului in ultimii 3 ani. In acest timp am primit un ordin sosit la cabinetul meu in care se spunea ca sunt delegat sa coordonez activitatea Bancii de Gene, in vederea redactarii strategiei de dezvoltare a bancii. Toata experienta mea profesionala o pot pune in slujba institutiilor statului si a Romaniei, atata timp cat vizeaza domeniile mele de activitate si de competenta.

Am condus Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, inca o conduc, sunt directorul ei general, iar ca eu sa coordonez activitatea unui cercetator de renume mondial cum este prof. Costel Vanatoru, nu stiu in ce conditii si ce atributii ale fisei postului meu pot viza o astfel de activitate. Duc la indeplinire ordinul ministrului, pentru ca este ordonator de credite, dar conform atributiilor mele din fisa postului, in niciun caz cu atributii adaugate.

Se emisese un ordin de demitere a dansului (n.r. Costel Vanatoru) inainte, si apoi a venit acel ordin de delegare, dar nemaifiind conducere la Banca de Gene, pentru ca postul de director este neocupat, ei fiind in plin proces de dezvoltare institutionala, nu stiu cine ar putea sa elaboreze acea strategie.”

In privinta speculatiilor din presa, conform carora activitatea Bancii de Gene ar urma sa fie inghetata din lipsa fondurilor de la buget, a clarificat: “Nu ma pot pronunta, este o decizie politica, este de alta natura, ma depaseste profesional acest aspect. Este o delegare pana la 31 decembrie 2019, care poate fi prelungita anul viitor, conform prevedilor legale, inca 60 de zile dar ea trebuie sa vizeze activitatile specifice postului meu, in niciun caz alte atributii pentru care eu nu sunt competent.”

Despre posibilitatea ca in aceasta perioada sa fie schimbat de la conducerea AFIR, dl. Adrian Chesnoiu a comentat: “Este o decizie a ordonatorului de credite, sa faca ce considera dumnealor de cuviinta. Eu am un bilant al activitatii mele pe care l-am pus la dispozitia factorilor abilitati si o sa-l prezint si public cand va fi momentul. Asteptam sa incheiem anul 2019 si, evident, acest material o sa-l pun la dispozitia tuturor celor interesati. 

Atat mai am de adaugat, ca am preluat Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale de pe locul 24 in Uniunea Europeana, conform Eurostat iar astazi este pe locul 3 in UE ca sume rambursate, peste 4,3 miliarde de euro rambursate Romaniei. Deci, daca asta se numeste neperformanta in actul de management, evident factorii abilitati pot decide.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole