Adio miere! România ar putea pierde 40% din producție

25

albinefffConform declarațiilor lui Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), producția de miere este compromisă în proporție de 80 la sută în vestul țării. Potrivit spuselor sale, din cauza secetei „cumplite”, mierea de salcâm și cea de tei ar putea deveni trufandale pe rafturile din supermarketuri, prețul putând să urce chiar și cu 15-20 la sută.

Mai mult, Fetea a precizat pentru Recolta.eu că nu mai puțin de 40-50 la sută din producția de miere a României ar putea fi pierdută în acest an, în condițiile unui an 2013 slab, fără posibilitatea de a acumula mari rezerve de miere.

„Vestul este compromis 80 la sută. E secetă cumplită. Nu s-a produs salcâmul, teiul și acum este înflorită floarea-soarelui, dar nu secretă tot din cauza secetei. (…) Din acest motiv, România ar putea să piardă cam 40-50 la sută din producția sa de miere, din cauză că a fost calamitat și salcâmul. Doar în Moldova, ceva miere s-a mai făcut. În rest, nimic”, a spus Fetea. „Ce rezervă? Nu prea mai sunt rezerve că nici anul trecut nu a fost un an așa de grozav. Am început să dăm sirop încă din vremea salcâmului”.

Ioan Fetea consideră că majorarea prețului mierii la raft este justificată, atâta vreme cât prețul de achiziție a crescut cu 25-30 la sută: „Atâta timp cât nu este producție și va fi cerere… «Norocul» nostru că nu este cerere; nu prea se consumă miere în România. Prețul mierii ar putea să crească undeva la 15-20 la sută prețul mierii la raft. A crescut prețul de achiziție peste 25-30 la sută. Și, atunci, este normal ca prețul mierii să crească și pe raft, dar s-ar putea prea mult să nu crească pe raft, mai mult de undeva la 20% maximum la unele sortimente, mai ales la salcâm care este deficitar”.

Din datele pe care Fetea le deține, prețul un kilogram de miere românească de salcâm variază de la 35, 40 de lei în sus. (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise