Adevarat sau Fals? 5 Mituri despre vinul rosu

Ai auzit si tu ca…

1) Vinul rosu iti protejeaza inima.

Verdict: depinde atat de cantitate, cat si de starea de sanatate a consumatorului.

Daca nu ai probleme cardiace si consumi vin rosu in cantitati moderate, el te ajuta in mod semnificativ sa iti mentii inima sanatoasa (pigmentii, vitaminele si mineralele din vinul rosu protejeaza inima; alcoolul face bine unei inimi sanatoase Doar in cantitati mici).

 

Pentru unii cardiaci, consumul in cantitati mici poate fi util, dar altora dintre ei (in functie de gravitatea bolii, de cauza specifica si mai ales de medicatie) vinul le este nociv indiferent de cantitate.

Consumat in exces, alcoolul dauneaza inimii.

2) Vinul rosu creste potenta.

Verdict: depinde de cantitate.

In cantitati mici, vinul rosu creste potenta, si amplifica (de aceasta data, inclusiv la femei) libidoul. In cantitati mari, desi efectul de amplificare a dorintei sexuale ramane valabil, vinul rosu va duce la scaderea vigorii sexuale.

Alcoolul in general are efect dezinhibitor. In plus, alcoolul creste ritmul cardiac, tensiunea arteriala si actioneaza ca vasodilatator. Pe de alta parte, in cantitati mai mari el are si efect sedativ asupra sistemului nervos central.

In afara de alcool, vinul rosu contine zaharuri, dar si unele microelemente (din clasa pigmentilor), microelemente care – pe langa efectul antioxidant – cresc apetitul sexual.

Antioxidantii din vinul rosu (consumat in cantitati moderate) au si un efect indirect, pe termen lung, in privinta stimularii activitatii sexuale, deoarece protejeaza sistemul cardiovascular (exista o relatie directa, demonstrata stiintific, intre sanatatea inimii si calitatea vietii sexuale).

3) Vinul rosu te protejeaza de cancer.

Verdict: fals.

Pe de o parte, vinul (in special cel rosu) contine antioxidanti; pe de alta parte, alcoolul creste riscul de cancer.

Avand in vedere acest “echilibru”, consumat in cantitati mici vinul nu reprezinta un factor care sa favorizeze aparitia cancerului (dar nici nu te protejeaza de cancer). In cantitati mari, vinul poate contribui la aparitia unor forme de cancer, sau chiar cauza, singur, astfel de boli.

Important: strugurii (in primul rand cei rosii) te protejeaza, intr-adevar, de cancer!

4) Vinul rosu previne aparitia maladiei Alzheimer.

Verdict: fals.

Resveratrolul din vinul rosu are – conform studiilor recente – un rol important in prevenirea Maladiei (pe langa faptul ca este anticancerigen), dar alcoolul favorizeaza degradarea tesutului cerebral.

Din nou, solutia este sa apelam la struguri: acestia previn, intr-adevar, boala Alzheimer.

5) Vinul rosu te ajuta sa traiesti mai mult.

Verdict: daca bei putin si nu in fiecare zi (ci doar atunci cand iti este pofta), vinul va contribui, cel mai probabil, la marirea sperantei de viata.

Consumat in exces, o va reduce.

Atentie:

Cele 2 conditii Esentiale pentru ca vinul in general, si vinul rosu in mod special sa “tina cu tine” sunt:

  • sa fie 100% natural: recomandarea noastra este sa alegi doar vin “de tara”, de la persoane cunoscute, in care ai incredere deplina;
  • sa il consumi in cantitati mici.

Cantitatea maxima de vin consumata intr-o zi de catre o persoana sanatoasa este indicat sa nu depaseasca 200-350 ml (in functie de masa corporala si de toleranta organismului la alcool). O astfel de cantitate ar trebui sa nu fie ingerata in fiecare zi si sa se imparta in (minimum) 2 transe.

Liviu Deculescu

 

Sursa: http://www.top-shop.ro/adevaratsaufals5mituridesprevinulrosu-242402-10339-av.html?csu=general&cex=827092&med=em&orig=int&vir=no&src=ro_gen_general_em_ts_sa_int_sec_84&referrer=ts_em_72915&utm_source=ts_int&utm_medium=E-mail&utm_campaign=ro_gen_general_em_ts_sa_int_sec_84_827092&utm_content=ro_ts_newsletter_12112012_IMailing_827092&link_id=166582780&esid=72915&ueid=0&uem=&elid=0

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult