16 octombrie 2021 - 23:37

Acuzații la adresa ANSVSA și ANPC privind pâinea neambalată

În urma unor studii realizate de Universitatea din Bucureşti, Institutul Politehnic, dar si alte organizaţii internaţionale în ultimele luni, cercetătorii au descoperit că virusul COVID poate fi regăsit pe pâine și produsele de panificaţie neambalate mai multe ore de la contaminare.

În acest context, Asociația Prețuiește Calitatea a lansat în spațiul public un spot în care se precizează că „Peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi ZILNIC de Covid-19 de la pâinea NEAMBALATĂ”.  Aceste instituţii nu au luat nicio măsură de prevenţie, susţin reprezentanţii Asociaţiei Preţuieşte Calitatea.

Precizările organizaţiei vin după ce, recent, ANPC şi ANSVSA s-au dezis public de spotul publicitar promovat de Asociaţia Preţuieşte Calitatea în care se menţionează faptul că virusul COVID-19 poate fi regăsit pe produsele de panificaţie neambalate mai multe ore de la contaminare. În plus, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN a precizat că în material sunt conţinute „informaţii false, defăimătoare şi nefondate”.

Institutul Politehnic Bucureşti a estimat matematic şansă de contaminare prin pâinea neambalată şi a rezultat că aproximativ 500 de persoane pot să se contamineze zilnic cu acest virus prin atingerea pâinii neambalate.

Organizaţia a decis să transmită publicului larg rezultatele acestor studii prin intermediul unui spot publicitar, în schimb ANPC şi ANSVSA, ale căror nume sunt menționate în clip, îl consideră total neadevărat.

Asociaţia Preţuieşte Calitatea precizează că numele acestor instituţii apare în spot în contextul în care lor le revine responsabilitatea de a lua măsuri de prevenţie şi de asigurare a unor standarde de igienă şi siguranţă alimentară ţinând cont de concluziile studiilor menţionate. Vineri, 8.01.2021, s-a solicitat distribuitorilor oprirea difuzării spotul, urmând ca acesta să fie modificat corespunzător.

Asociația solicită ANSVSA să îşi respecte propriile regulamente care impun strict produse ambalate la raft, iar ANPC să oblige la etichetarea acestora