Activitatile gradinarului in luna ianuarie

Daca pana acum vremea rece ne-a dat tarcoale, este putin probabil ca in miezul iernii sa scapam de temperaturile sub zero grade. In luna ianuarie, gradinarii fac ordine in magazia cu unelte, le curata si le pregatesc pentru noul sezon daca acest lucru n-a fost facut mai din vreme, si efectueaza masurile uzuale de ingrijire si protectie a plantelor.

 

Privit de departe, inghetul este cea mai mare primejdie care se poate abate peste o gradina compusa din plante sensibile, precum bougainvillea, fuchsia, plante suculente si altele. Indata ce luati seama din buletinul meteorologic de problema care se va abate, ori cand depistati chiar dumneavoastra semnele unui posibil inghet (noptile reci cu cer senin), este timpul sa luati atitudine.

Atata vreme cat pamantul se mai poate lucra ar fi bine sa fie intors – acest lucru expune frigului si pasarilor ouale insectelor cuibarite in sol – ba chiar sa se adauge si ceva compost. Si fiindca tot adus-am vorba de daunatori, in ianuarie trebuie stropiti pomii fructiferi. 

Acoperiti plantele in functie de nevoi cu folii protectoare din material plastic, panza de sac ori chiar cutii de carton. Nu le lasati acoperite mai mult decat este nevoie, amintiti-va sa le eliminati a doua zi cand temperatura a crescut.  Mai multe masuri de evitare a daunelor produse de ger gasiti aici.

Ninsoarea care se asterne pe ramurile copacilor creeaza intr-adevar o atmosfera feerica, dar ramurile sunt mai fragile atunci cand plantele sunt inactive, iar greutatea zapezii le poate rupe oricand. Scuturati daca se poate surplusul de nea din copaci.

Nu neglijati nici coltul cu vegetatie din casele dumneavoastra, chiar daca vi se pare ca fiind asezate la caldura plantele nu duc lipsa de nimic. Nu insistam asupra lucrurilor stiute, precum acela de a uda plantele dupa orarul corespunzator fiecarei varietati in parte. Cand indepartati praful acumulat pe mobilier amintiti-va sa stergeti gentil cu o carpa moale, umeda si curata, frunzele incarcate din ghivece. Aceste particule pot impiedica planta sa respire, diminuand si mai mult procesul de fotosinteza oricum redus in perioada aceasta a anului.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult