Acțiuni de combatere a căpușelor, desfășurate de DSVSA Sibiu

36

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deşi, conform datelor statistice se constată, în cursul acestui an, o scădere a numărului de animale infestate şi de oameni înţepaţi de căpuşe, comparativ cu anul trecut, Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu împreună cu alte autorităţi responsabile continuă să monitorizeze şi să implementeze o serie de acţiuni menite să limiteze prezenţa acestor paraziţi în zonele favorabile înmulţirii lor.

Specialiştii din cadrul DSVSA Sibiu  au efectuat în această perioadă a anului 2013, acţiuni de control integrat al populaţiei de căpuşe, instruiri şi informări a personalului implicat, acţiuni profilactice şi curative programate, prin care să se limiteze infestarea animalelor şi să asigure protecţie pentru oameni faţă de aceste specii de căpuşe care s-au înmulţit alarmant de mult în ultimii doi ani în unele zone ale judeţului.

În zonele ţintă identificate cu animale infestate şi oameni înţepaţi de căpuşe, respectiv 55 de localităţi, din care 13 locaţii în zonele limitrofe şi în municipiul Sibiu, în perioada menţionată au fost examinate clinic 28.646 bovine, 149.628 ovine şi caprine, 5.211 cabaline şi 8.563 câini şi pisici, cu stăpâni cunoscuţi.

S-au efectuat tratamente curative cu acaricide la un număr de 589 bovine, 23.947 ovine şi caprine, 244 cabaline şi 695 câini şi pisici cu stăpâni cunoscuţi, precum şi tratamente profilactice la 665 bovine, 21.376 ovine şi caprine, 187 cabaline şi 298 câini şi pisici.

Au fost afluite la laboratorul DSVSA. Sibiu 92 probe pentru identificarea paraziţilor la animale şi au fost examinate 280 teste de sanitaţii pentru verificarea eficienţei dezinfecţiilor şi a dezinsecţiilor recoltate din 41 de adăposturi de animale.

S-a efectuat acţiuni de control privind realizarea măsurilor stabilite pentru combaterea căpuşelor, care au cuprins 5 C.S.V Zonale, 15 exploataţii cu bovine, 243 exploataţii (stâni) cu ovine, 2 canise, 55 localităţi ţintă, precum şi  zonele limitrofe municipiului Sibiu, Terezian, Grădina zoologică, Muzeul Satului, Parcul Sub Arini.

“Pentru realizarea acţiunile prevăzute în programul comun stabilit la nivelul judeţului Sibiu, de limitare a infestării cu căpuşe a oamenilor şi a animalelor, un rol hotărâtor îl au autorităţile locale prin efectuarea acţiunilor de toaletare şi igienizare a zonelor cu vegetaţie în exces, crescătorii de animale care au obligaţia să sesizeze personalul sanitar veterinar de prezenţa paraziţilor pe animale, să respecte data stabilită pentru efectuarea tratamentelor, iar populaţia să evite zonele cu vegetaţie abundentă, să se protejeze în zonele identificate cu risc favorabil muşcăturii de căpuşe, cu îmbrăcăminte de protecţie adecvată”, au subliniat reprezentanții DSVSA Sibiu, într-un comunicat de presă.

Citește și

Cmentariile sunt închise