Acţiune ANSVSA pentru verificarea laptelui din România

 

laptemilk

 

Preşedintele ANSVSA,  Mihai Ţurcanu, a dispus demararea unor controale la nivel național pentru analiza calității laptelui.

 

Decizia a fost luată în urma depistării depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.

 

Probele de lapte au fost recoltate în data de 4 martie, iar în urma rezultatelor analizelor, în data de 5 martie a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

 

În aceste condiţii, în aceeaşi zi, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri a fost sechestrată şi au fost stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte .

 

De asemenea, s-a dispus scoaterea din alimentaţia bovinelor a întregului lot de furaje contaminate şi administrarea unei raţii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate şi s-au prelevat probe suplimentare din materiile prime utilizate pentru raţia care se administrează în prezent a vacilor cu lapte.

 

Pentru a preveni apariţia unor situaţii similare, preşedintele ANSVSA a cerut direcţiilor judeţene o acţiune la nivel naţional, de prelevare de probe de lapte de la ferme, centre de colectare lapte, automate pentru vânzarea directă a laptelui crud, unităţi de procesare a laptelui.

 

Probele recoltate urmează a fi analizate în laboratoare şi la Institutul de Referinţă din reţeaua ANSVSA..

 

Acţiunea de recoltare de probe fiind demarată, primele rezultate ale analizelor vor fi obţinute în data de 9 martie.

 

Având în vedere faptul că aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleaginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe), cereale, s-a dispus prelevarea de probe din furaje şi transmiterea lor spre analiză.

 

Condiţiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influenţează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creşterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate şi temperatura ridicate şi lipsa ventilaţiei.

 

Laptele poate conţine aflatoxine ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate cu aflatoxine.

 

În cursul zilei de astăzi un operator economic a anunţat ANSVSA că, în urma efectuării analizelor pentru determinarea aflatoxinei M1 din probele de lapte recoltate în cadrul programului de autocontrol, există suspiciunea depăşirii limitelor admise.

 

Pentru confirmarea rezultatelor, probele urmează a fi analizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. Produsul respectiv a fost retras de la comercializare până la sosirea buletinului de analiză.

 

 

 

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

 

 

 

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult