22 ianuarie 2022 - 12:48

Achim Irimescu: Nu sunt perspective foarte bune pentru tineri. Din păcate…

irimescu_agroAchim Irimescu va conduce ministerul Agriculturii în timpul mandatului lui Dacian Cioloş. Irimescu va reveni la MADR după o perioadă în care s-a aflat la Bruxelles, în calitate de reprezentant al României pentru problemele legate de Agricultură.

Într-un amplu interviu acordat pentru AGRO TV şi Revista Sinteza, la începutul toameni, Irimescu a făcut o serie de precizări legate de agricultură şi de şansele pe care tinerii care se implică în acest sector le au pentru a se realiza.Astfel, el a declarat că:

„Nu sunt perspective foarte bune pentru tineri, din păcate. Prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) am venit cu câteva măsuri speciale pentru ei, dar insuficiente având în vedere situația tinerilor din România. Ar trebui ca şi băncile să îi sprijine, să le ofere credite avantajoase. Sunt ţări în care se dau împrumuturi cu dobânzi de 2-3% pentru tineri și aceștia au șanse mai mari să realizeze investiții.

La noi, doar sumele oferite prin programele de dezvoltare rurală nu sunt suficiente pentru fermierii începători. Până acum li se dădeau tinerilor fermieri câte 40.000 de euro la început de drum, acum li se va da ceva mai mult. Ar trebui, însă, asigurate mai multe condiții care să permită stabilirea tinerilor la țară și implicarea în activitatea agricolă. Mediul de afaceri din domeniul agriculturii ar trebui dezvoltat în așa mod încât să atragă tinerii. Trebuie să îi  încurajăm să încerce, să depună proiecte, să îi sprijinim pentru a alege cele mai bune soluții.

Ca să vrea să trăiască la sat, tinerii trebuie să simtă că au un viitor acolo. În Belgia, de exemplu, se trăieşte mai bine în mediul rural, decât la oraş. Satele de la noi nu oferă posibilităţi celor aflaţi la început de drum, nu le oferă deocamdată infrastructura necesară.

M-am născut într-un sat viu cu mulți tineri. M-am întors recent acasă şi am găsit un loc îmbătrânit, din care mulți tineri au plecat la oraş sau în străinătate, din cauza unor perspective mai bune.

La un moment dat s-a lansat o propunere interesantă: să li se dea tinerilor care doresc să facă agricultură, gratuit, câte 50 hectare în arendă, pe 50 de ani, de la stat. Aplicarea unei asemenea măsuri nu ar rezolva total problema, dar ar ajuta…

Cred că și primarii pot să facă ceva pentru ei, ridicând nivelul satului, să le ofere astfel condiții decente, comparabile cu cele de la oraș, dacă vor să îi ţină acasă. De asemenea, trebuie ca agenţiile de plăţi să încurajeze tinerii să realizeze proiecte, să rămână la sat, și să caute soluții pentru a-i sprijini. Sunt multe fonduri destinate dezvoltării agriculturii și mediului rural în general, dar trebuie să ajungă la tineri cât mai facil, fără o birocrație exagerată.Fără ajutor, tinerii nu îşi vor putea face afaceri și vor părăsi mediul rural.

Sunt proiecte foarte bune realizate de tineri, dar este păcat ca datorită dificultății asigurării co-finanțării România va trebui să înapoieze Uniunii Europene un miliard de euro. Acești bani ar fi permis realizarea a multe mii de proiecte de către tineri….”