20 octombrie 2021 - 23:26

Achim Irimescu (MADR): Dobânda percepută de Fondul de Garantare pentru fermieri, de 3,8% este prea mare. Ce trebuie făcut?

irimescu22Una dintre cele mai importante piedici de care se lovesc fermierii români care îşi doresc să acceseze fonduri europene este că băncile nu le oferă sprijin, prin credite mai uşor de obţinut şi mai ieftine. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care România a pierdut fonduri europene care ar fi trebuit să ajungă în agricultura românească, după cum a declarat la AgroCapital ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Din păcate băncile nu oferă condiţii facile pentru acordarea de credite. Suntem în discuţii cu băncile şi, vrem să vă dăm o veste bună,  din acest an vom avea un fond de creditare care să nu ne mai pună probleme de finanţare. Dacă vom da 800 de milioane de euro înapoi Uniunii Europene, acest lucru se datorează în mare parte faptului că fermierii, beneficiarii, nu au putut accesa fonduri şi e dureros pentru noi”, a explicat ministrul Agriculturii.

În 2012-2013 Ministerul Agriculturii a avut o convenţie cu băncile, ca să acorde dobânzi mai mici, aşa că se doreşte ca şi în perioada următoare să fie găsite soluţii pentru sprijinirea fermierilor. În acest sens, oficialii MADR au luat deja legătura cu CEC Bank şi alte bănci.

O altă problemă ridicată de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la AGRO TV, este aceea că Fondul de Garantare percepe, şi el, potrivit legislaţiei europene, comisioane de 3,8%. „În situaţia în care dobânda pieţei a scăzut foarte mult nimeni nu mai apelează la garantare cu o dobândă de 3,8%. Şi aceasta este o problemă pe care vrem să o rezolvăm ca să le oferim fermierilor şansa să acceseze credite uşor şi ieftin”, a promis Irimescu.