Achim Irimescu (MADR): Albalact nu este prima firmă românească cumpărată de francezi

30

irimescu_2febAchiziția producătorului român de produse lactate Albalact de către compania franceză Lactalis nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru piața românească sau pentru angajații firmei, iar impactul acestei preluări ar trebui să fie unul pozitiv, apreciază ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu achizițiile Lactalis anterior, pentru că nu este prima firmă românească cumpărată de francezi, sper ca impactul să fie pozitiv, să însemne prezența Albalact prin Lactalis, nu doar în România, ci și în Europa. În mod normal (preluarea — n. r.) ar trebui să însemne retehnologizare și o piață mai bună și sper să se concretizeze în acest sens. (…) Având în vedere că Albalact a fost o firmă cu un lapte și cu produse de foarte bună calitate, nu cred că ar trebui să fie o problemă pentru piață, pentru angajații companiei respective, chiar dacă știm cu toții că există întotdeauna acel sentiment că nu mai este firma locală. Lactalis este prezentă în România și componenta Lactalis România este firmă românească, chiar dacă e vorba de o multinațională”, a precizat, luni, ministrul Agriculturii, care a răspuns unei întrebări referitoare la preluarea Albalact.

Întrebat despre decizia Consiliului Concurenței vizavi de această achiziție, șeful MADR a răspuns: „Întotdeauna când se fac achiziții de acest gen se stabilește cât la sută din piață va deține și dacă devine ‘major player’, dacă va deține sau nu monopolul pe piața românească”.

„Sigur, nu ne dorim o astfel de situație de monopol, pentru că sunt dezavantajați producătorii care activează pe piața națională”, a adăugat el.

Acționarii Albalact, care dețin 70% din companie, au semnat un contract de vânzare a producătorului de lactate către grupul francez Lactalis, însă implementarea contractului și prețul de achiziție vor fi stabilite ulterior, după îndeplinirea mai multor condiții, a anunțat compania în data de 28 ianuarie 2016.

„În data de 27 ianuarie 2016, conducerea Albalact S.A.(…) a fost informată de către următorii acționari ai săi: Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin, Crisware Holdings Limited, Croniar Holdings Limited și RC2 (Cyprus) Limited (Acționarii Vânzători) cu privire la următoarele: Lactalis a încheiat un contract cu Acționarii Vânzători care dețin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact — unul dintre liderii pieței de lactate din România — având drept obiect dobândirea tuturor acțiunilor deținute de Acționarii Vânzători”, se menționează într-un comunicat al companiei, remis, joi, AGERPRES.

Acest contract prevede condiții precedente uzuale de finalizare a tranzacției, incluzând, dar fără a se limita la, aprobarea Consiliului Concurenței din România și lipsa oricărei schimbări negative semnificative, astfel cum a fost agreat contractual de către părți.

Sub rezerva îndeplinirii acestor condiții precedente, Lactalis intenționează să inițieze o ofertă publică de preluare voluntară, având drept obiect 100% din acțiunile deținute de acționarii Albalact, primind angajamente ferme din partea Acționarilor Vânzători de a subscrie toate acțiunile pe care le dețin în oferta de preluare. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise