Achim Irimescu: După 2015 ne invadează iar nemții. De data aceasta cu lapte

8

achim-irimescu Ca urmare a eliminării cotelor de lapte în 2015, piața autohtonă ar urma să fie „invadata” de laptele provenit din Germania. Producătorii de acolo au la îndemână tehnologie de răcire și mult mai multă experiență decât cei români, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, într-un interviu acordat publicației Business24. 

Cota de lapte, soluție introdusă în 1984 pentru a limita producția de lapte în statele membre UE, va dispărea începând cu anul 2015. Din acest motiv, oricare țară din blocul UE28 are dreptul să scoată în piață exact cantitatea de lapte pe o obțin producătorii locali.

În urma discuțiilor la nivel european, țara noastră a primit dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care două milioane de tone au fost alocate pentru vânzare directă, iar un milion de tone pentru livrări către fabricile de procesare.
„În anul 2015, atunci când va dispărea cota de lapte, va fi un dezastru pentru micii producători din România care o să dispară de pe piața, pentru că ne invadează laptele din Germania. Ei sunt super performanți. Au 10 tone de lapte pe cap de vacă, românul are maxim trei tone de lapte pe cap de vacă și nu va avea niciodată performanța neamțului ca preț”, a declarat Irimescu.
Mai mult, oficialul MADR a atras atenția asupra faptului că producătorii locali vor avea foarte mult de pierdut și din cauza lipsei aparaturii.
„Cine se duce să adune 10 litri de lapte de la micii producători din vârful muntelui, chiar dacă este un lapte foarte bun? Plus, că acești mici producători nu au tancuri de răcire. Poate să fie cel mai bun lapte din lume, daca în primele două ore după mulgere nu îl duci la temperatura de până în șapte grade, are deja conținut microbian foarte mare și nu mai poți face nimic cu el. Până ajungi la fabrică cu el este deja stricat”, a completat secretarul de stat.  (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise