Achim Irimescu despre risipa alimentară în Europa și Asia Centrală

irimescu_conferintaMinistrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat în perioada 03-05 mai 2016 la cea de-a 30-a sesiune a Conferinței Regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa, care se desfășoară în Antalya, Turcia. Conferința a fost prezidată de ministrul Agriculturii din Turcia, Faruk Çelik, și de directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva. Evenimentul s-a bucurat de participarea miniștrilor agriculturii, a secretarilor de stat, a ambasadorilor și a reprezentanților societății civile din peste 40 de state, inclusiv Comisia Europeană.
În cadrul conferinței, Achim Irimescu a prezentat raportul și rezultatele celei de-a 29-a Conferințe Regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa, care a avut loc în aprilie 2014, în România, la București.
În discursul său, Achim Irimescu a subliniat câteva aspecte relevante legate de risipa alimentară în Europa și Asia Centrală, cum ar fi recunoașterea impactului major pe care risipa alimentară îl are asupra foametei și a malnutriției precum și a faptului că reducerea risipei alimentare este strâns legată de dreptul fiecărui om de pe planetă la hrană.
‘Apreciem că FAO, în colaborare cu donatori, continuă să susțină statele membre în efortul lor de a include micii fermieri în lanțul valoric pentru a fi astfel reduse pierderile de alimente. Aș vrea să subliniez ca dezvoltarea micilor fermieri și a fermelor de familie din regiunea Europei și Asiei Centrale a crescut capacitatea integrării acestora în lanțul agroalimentar în vederea asigurării securității alimentare din regiune’, a afirmat ministrul Agriculturii. Domnia sa a pus accent pe securitatea alimentară, volatilitatea prețurilor, problema migrației, dezvoltarea relațiilor între statele europene pe piețele de desfacere din Europa, Asia Centrală cât și din celelalte continente.
‘Regiunea Europei și a Asiei Centrale este foarte eterogenă. Aceasta este pentru FAO o provocare dar oferă și multe oportunități. Cu toții trebuie să ne concentrăm pe posibilitatea întăririi parteneriatelor din regiune, atât cu societatea civilă, cât și cu sectorul privat și mă bucur să vad la această conferință ambele părți reprezentate foarte bine. Legătura cu acești parteneri este vitală pentru rolul organizației în viitor’, a concluzionat Ministrul Achim Irimescu.
Conferința Regională a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a avut ca scop analizarea oportunităților și provocărilor cu care se confruntă, la nivel mondial, agricultura și sectorul alimentar, discuțiile vizând în mod deosebit identificarea unor politici adecvate menite să gestioneze vulnerabilitățile și să maximizeze oportunitățile de dezvoltare.
Pe ordinea de zi a Conferinței s-au aflat aprobarea membrilor Comisiei pentru securitatea alimentară mondială, obiectivele de dezvoltare durabilă și implicațiile lor pentru agricultură și dezvoltare rurală în Europa și Asia Centrală. Totodată, au fost prezentate noile Birouri FAO — Sistemul de rețea descentralizată, precum și rapoartele cu rezultatele din punerea în aplicare a programului de lucru și a bugetului 2014-2015 și actualizarea cu privire la punerea în aplicare a programelor prevăzute pentru perioada 2016-2017. De asemenea, a fost prezentată și situația contribuțiilor și a rezultatelor din Regiunea Europa și Asia Centrală în conformitate cu obiectivele strategice FAO din perioada 2014-2015, prioritățile pentru activitatea FAO în Regiunea Europa și Asia Centrală. În cadrul evenimentului, a fost prezentat Raportul cu rezultatul dezbaterii sesiunii a 28-a a Comisiei Consultative Europene pentru pescuit în apele interioare și acvacultură dar și Raportul cu rezultatul sesiunii de dezbatere a celei de-a 38-a sesiuni comune a Comisiei Europene pentru Păduri (EFC) și Comitetului 73 CEE-ONU privind Pădurea și Industria Forestieră.
În marja Conferinței Regionale din Turcia, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Republica Moldova, Eduard Grama, din Turcia, Faruk Çelik, dar și cu Directorul General al FAO, Jose Graziano da Silva și cu Qu Liang, Director IAEA (International Atomic Energy Agency)/FAO.
Principalele teme de discuție cu omologul din Turcia, Faruk Çelik, au vizat deblocarea tranzitului de ovine din România, prin Turcia, către țările arabe și constituirea unui grup de lucru între România și Turcia, în vederea dezvoltării relațiilor bilaterale între cele două ministere ale Agriculturii. De asemenea, ministrul turc al Agriculturii a arătat că există un real interes din partea investitorilor turci pentru investiții în domeniul agricol.
În ce privește întâlnirea bilaterală dintre ministrul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Directorul General al FAO precizăm că scopul principal al discuției l-a reprezentat abordarea unor subiecte de interes pentru FAO și Romania, respectiv posibilitatea participării României la unele proiecte susținute de către FAO în zona Europei de Est, și în mod special pentru Moldova și statele din regiunea Mării Negre, cu atât mai mult cu cât România va fi membru al Consiliului FAO începând cu data de 30 iunie 2016, timp de 3 ani, și va deține președinția Consiliului Uniuni Europene în a doua jumătate a anului 2019.
Un alt subiect de discuție l-a constituit susținerea creșterii numărului de funcționari români în cadrul FAO.
La rândul său, reprezentantul FAO a apreciat că suportul acordat de către România Republicii Moldova, dar și Ucrainei si Georgiei, reprezintă o contribuție importantă pentru dezvoltarea celor trei state din regiune.
De asemenea, Achim IRIMESCU a informat oficialul FAO că a acceptat propunerea FAO de a găzdui în trimestrul IV a anului 2016, Conferința Regională pentru Pescuit la Marea Neagră (FAO/ GFCM).
În cadrul reuniunii ministeriale din după-amiaza zilei de 4 mai 2016, prezidată de Directorul General al FAO, Jose Graziano da Silva, membrii FAO din Europa și Asia Centrală au dezbătut, în cadrul unei mese rotunde, obiectivele de dezvoltare sustenabilă și implicațiile acestora pentru agricultură și dezvoltare rurală în Europa și Asia Centrală. Totodată, au fost abordate teme privind asigurarea securității alimentare din regiune prin crearea de sisteme rezistente și durabile, volatilitatea prețurilor, procesul descentralizării FAO la nivel regional, îmbunătățirea nutriției etc. (Sursa: Agerpres)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole