Fondurile europene necesită o analiză cât se poate de riguroasă.
Pentru a treia zi la rând, Achim Irimescu a fost prezent și vineri la Indagra, cea mai mare expoziție agricolă din țara noastră. Cu această ocazie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că agențiile de plăți din agricultură au înregistrat penalități de 755 milioane de euro în ultimii ani.
„Se impune o analiză foarte critică pentru a vedea în cel fel s-au cheltuit banii, fondurile europene, și care au fost efectele. Am transferat atâtea fonduri în mediul rural, dar consider că trebuie să vedem și efectul lor. Deși nu suntem cei mai penalizați la nivel european, am cerut o analiză să vedem de ce s-a ajuns la această situație pentru că avem penalizări de-a lungul anilor pe cele două agenții de plăți de 755 de milioane de euro, la care se mai adaugă și dezangajarea de anul trecut de aproape un miliard de euro pe PNDR 2007-2013, pentru că în cadrul agenției s-a dat dovadă de prea multă clemență. Au fost beneficiari care nu au avut bani pentru implementarea programului până la capăt și atunci agenția le-a mai acordat o șansă să facă rost de bani și au tot amânat până când am ajuns în 2015 când s-au anulat proiecte de aproape 800 de milioane de euro. Pentru noi este grav pentru că se puteau realiza multe investiții în mediul rural”, a precizat ministrul Agriculturii.
Achim Irimescu a dorit să puncteze faptul că a reușit să simplifice procedura în ceea ce privește accesarea fondurilor nerambursabile. „Am reușit în acest an să simplificăm foarte mult, dar mai este încă suficient spațiu de simplificare a procedurilor. Este încă foarte multă birocrație. Consider că este foarte ușor să complici lucrurile și mult mai greu să faci lucrurile să funcționeze cât mai simplu. E mai ușor să pui o mie de pârghii ca să funcționeze un sistem, decât 2-3 pe un sistem german. Înțelegem importanța prevederilor europene în legislație în contextul în care Comisia trebuie să se asigure că banii se cheltuiesc corect, dar știm că omul are imaginație și poate să inventeze soluții pentru a păcăli pe cei care acordă ajutoare. Aici este și rolul CE și al agențiilor de plăți pentru a veghea ca fondurile să ajungă cât mai corect la cei care sunt în măsură să implementeze corect proiectele. De aceea am și avut de a lungul anilor penalizări foarte mari„, a explicat Irimescu.
Achim Irimescu cere mai multă atenție
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.