Achim Irimescu: Avem în noua PAC sprijin pentru tinerii fermieri şi o serie de măsuri ca fermele să se dezvolte ca dimensiuni economic viabile

18

Achim-Irimescu

România nu ar trebui să încurajeze, în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020, menţinerea fermelor mici, de 1-5 hectare, în actuala formă, în condiţiile în care, în prezent, doar 12.000 de ferme sunt economic viabile şi produc pentru piaţă,  a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în cadrul evenimentului Romanian Agribusiness Conference.

“Facem o mare greşeală dacă încurajăm în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020 plăţi suplimentare pentru fermele între 1-5 hectare, pentru că acolo sunt 90% din beneficiari şi din păcate acestea sunt ferme de subzistenţă. În prezent, în România, sunt doar 12.000 de ferme economic viabile, care utilizează însă 45% din terenul arabil al ţării şi produc în mod clar pentru piaţă. Sunt într-adevăr probleme sociale şi nu putem să omorâm fermele mici, dar ar fi o greşeală, în opinia noastră, să încurajăm menţinerea lor în această formă. De aceea avem în noua PAC sprijin pentru tinerii fermieri şi o serie de măsuri ca fermele să se dezvolte ca dimensiuni economic viabile”, a declarat, joi, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-o conferinţă de profil.

Acesta a precizat că speră să obţină acceptul Parlamentului European pentru acordarea de plăţi mai mari pentru fermele care deţin între 5 şi 30 de hectare şi o plată diminuată pentru fermele între 1 şi 5 hectare şi peste 30 de hectare.

“Sper să reuşim să obţinem în Consiliul Parlamentului acceptul să acordăm plăţi mai mari prin noua PAC pentru fermele care deţin între 5 şi 30 de hectare, iar pentru cele între 1 şi 5 ha şi peste 30 de hectare să acordăm o plată diminuată. O altă variantă ar fi ca plafonarea să rămână la latitudinea statului membru cu flexibilitate în aplicare şi atunci am putea face şi plata distributivă şi plafonarea. Sper ca la Consiliul Miniştrilor Agriculturii de luni (22 septembrie n.r.) să se revină asupra poziţiei din iunie şi să permită introducerea plafonării”, a adăugat Irimescu.
Modificările Politicii Agricole Comune 2014-2020, implicaţiile acestora în agricultura românească precum şi importanţa absorbţiei fondurilor europene pentru agricultură se află printre subiectele analizate, joi, în cadrul evenimentului Romanian Agribusiness Conference.Oficialul MADR a precizat că plata distributivă este un element nou în PAC 2014-2020 prin care se doreşte introducerea unei plăţi suplimentare pentru ferme până în 30 de hectare în cazul României, iar în urma discuţiilor cu marii fermieri români a reieşit că pot fi acordate plăţi suplimentare de 177 de euro pentru pentru ferme până în 30 de hectare şi de 152 hectare pentru cele care depăşesc această suprafaţă. în condiţiile tăierii unui procent de 7,5% din plăţile acordate marilor fermieri.

De asemenea, tematica conferinţei va cuprinde informaţii legate de strategia de dezvoltare a agriculturii româneşti pe termen mediu şi lung, de evoluţia preţurilor terenurilor agricole şi despre perspectivele de dezvoltare a zootehniei româneşti. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise