20 octombrie 2021 - 23:16

Achim Irimescu (MADR): Un punct sensibil este că nu am reușit să avem un sistem de consultanță bun pentru fermieri

irimescu-madrMinistrul Agriculturii. Achim Irimescu, a explicat pentru AFIR care sunt pârghiile care trebuie folosite pentru progresul agriculturii din România. El a afirmat că una dintre piedicile de care se împiedică întreg sistemul este că în România nu există un sistem de consultanță pentru fermieri și, dacă cei mari și-au angajat consultanți și pot profita de oportunitățile oferite, cei mici nu au informațiile necesare pentru a face același lucru.

“Un (…) punct sensibil este că nu am reușit să avem un sistem de consultanță bun pentru fermierii noștri, iar dacă fermierii mari au angajați competenți, cei mici nu au cunoștințele necesare de piață. Unul din punctele importante este transferul de cunoștințe pentru gestionarea eficientă a fermelor. Nu știm să dăm valoare foarte mare produselor noastre, nu știm să le vindem cum trebuie. S-au făcut multe, dar încă suntem departe de fermierii din alte state. Toate acestea se reflectă în cum arată fermele din România”, a declarat ministrul

Acesta a anunțat că va susține înființarea de cooperative și a vorbit despre avantajele pe care asocierea le poate avea pentru agricultorii din țară.

“Vom continua și dezvoltarea cooperativelor. Am văzut în Franța o cooperativă cu 1.450 de angajați care ofereau fermierilor semințe de o calitate superioară, dar și cele mai bune tratamente pentru culturile agricole, la cele mai bune prețuri. Fermierul doar producea. Acei 1.450 de oameni își dovedeau utilitatea. Din păcate, la noi cooperația nu este nici măcar conturată. Sper ca împreună cu Parlamentul să punem la punct legislația care să încurajeze asocierea. Fermierii mici trebuie să înțeleagă că nu au nicio șansă să iasă pe piață altfel. Fermierii noștri se confruntă cu probleme pentru că nu sunt uniți’, a spus Irimescu, pentru AFIR.