2 august 2021 - 01:23

ACEBOP: SCHIMBATI LEGEA TRANSPORTULUI DE LUNGA DURATA A ANIMALELOR VII!

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP), organizație profesională care reprezintă interesele exportatorilor români de animale vii, solicită Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei și Comisiilor pentru Agricultură din Senat și Camera Deputaților, să introducă în circuitul legislativ un Proiect de Lege care să conducă la asigurarea condițiilor superioare de bunăstare a animalelor vii, în timpul transportului de lungă durată, în afara spațiului comunitar.

Potrivit ACEBOP, pe timpul transportului în afara graniței UE și până la destinația într-o țară îndepărtată, extra-comunitară, responsabilitățile aparțin transportatorului și/sau intermediarului, aceștia provenind, de multe ori, din diferite țări terțe și care se supun unor legislații diferite de cele ale României sau din Uniunea Europeană.

Din această cauză, protejarea animalelor este astfel pusă în pericol, la fel, comerțul și imaginea României, a fermierilor români exportatori de animale vii. Din acest motiv, un grup de specialiști ACEBOP a creat proiectul legislativ care este supus atenției specialiștilor, oficialilor MADR, ai Ministerului Economiei și ai Parlamentului.

Inițiativa este susținută de Prof. Adrian Oros – Prorector în relația cu mediul socio-economic în cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Prof. Viorel Andronie – Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România și Dr. Mary-Eugenia Pană – Medic veterinar și Președinte ACEBOP.