20 octombrie 2021 - 23:04

ACEBOP: Preţul cărnii de porc a ajuns la un minim istoric pentru ultimii ani şi piaţa e invadată cu carne din import

carneCrescătorii de porci din România au trimis un mesaj în care au afirmat că se confruntă cu o criză fără precedent, care va conduce la falimente în lanţ, în perioada următoare.

„Prețul de vânzare la poarta fermei a atins, săptămâna aceasta, pragul de 3,5 lei/Kg, in timp ce prețul de producție al unui Kg de carne de porc este de aprox. 6,0 lei/Kg! Este cel mai mic preț de vânzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, în timp ce prețul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat!

Dacă facem comparație cu Franța, prețul unui Kg de carne de porc astazi la poarta fermierului francez este echivalentul a aprox. 6,0 lei. În plus, Franța poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept.

Vânzarea porcilor vii din ferme  a devenit o mare problemă mai ales in contextul ultimelor 60 de zile, când piața a fost efectiv invadată de carne provenită din  Polonia, Ungaria, Germania”, se arată în comunicatul Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, Bovine şi Porcine din România, semnat de Mary Pană, preşedintele asociaţiei.