Accesul scăzut la educație și la serviciile de sănătate – cele mai grave probleme ale copiilor din mediul rural

23

copiisatDouă familii din 3 din mediul rural își tratează copiii bolnavi acasă, fără medic, iar rata mortalității infantile în 2012 a fost aproape dublă în mediul rural față de cel urban( 11,8% față de 6,6%), potrivit ultimului studiu dat publicității de World Vision Romania.

În privința accesului la educație,datele din documentul citat  arată că doar 77,9% dintre copiii din mediul rural termină gimnaziul și 1 din 2 copii de la țară nu își poate continua studiile la liceu

În lipsa unei protecții sociale eficiente, mulți dintre copiii de la sate sunt expuși riscului de a moșteni inegalități și de a acumula dezavantaje multiple, aspecte care se reflectă în mod negativ asupra viitorului lor. Conform datelor statistice, există un decalaj semnificativ între mediul urban și cel rural — numărul de persoane aflate sub pragul săraciei fiind de 6 ori mai mare în rural față de urban, în condițiile în care 47,2% din populația României trăiește la țară. Totodată, mai mult de jumătate dintre copiii români se află în risc de sărăcie și/sau excluziune socială (52,2% în 2011), cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește sănătatea copiilor din mediul rural, nivel socio-economic scăzut crește riscul pentru deficiențe nutriționale și de îmbolnăviri frecvente. Astfel, rata mortalității infantile în 2012 este aproape dublă în mediul rural față de urban: 11.8% față de 6.6%. De exemplu, la nivelul Județului Dolj, unul dintre cele mai sărace județe din țară, 40% dintre decesele infantile puteau fi evitate. În ceea ce privește accesul la serviciile medicale, datele arată că aproape două treimi dintre familiile din mediul rural își tratează copiii bolnavi acasă, făra medic, iar, dintre cei care merg la medic, 2/3 își duc copiii în cel mai apropiat oraș și doar 1/3 la medicul din sat. În plus, datele arată că 70% dintre copiii de 1-3 ani din România mănâncă alimente nepotrivite vârstei lor (cârnați, mezeluri, prăjeli, zahăr, sucuri acidulate).

În privința accesului la educație, statisticile arată că doar 77,9% dintre copiii din mediul rural termină gimnaziul, abandonul școlar în cazul elevilor din mediul rural păstrând valori semnificativ mai mari decât în mediul urban(1,7 %—1,6%, față de 1,2%-1.1%), mai ales către clasele de final (a VII-a, a VIII-a). La nivelul județului Dolj (județul cu cel mai mare risc de abandon școlar), abandonul școlar a crescut alarmant în ultimii patru ani. Astfel, dacă în 2008 1.320 de elevi au renunțat să mai frecventeze cursurile, în prezent se înregistrează 2.066 de astfel de cazuri. Un sfert dintre copii renunță la școală din cauza sărăaciei și a rezultatelor proaste la învățătură. Aproximativ 20% dintre copiii săraci din mediul rural consideră că sunt tratați la școală mai rău decât alți colegi, un criteriu important al aprecierii subiective a copiilor fiind nivelul de dotare al gospodăriei din care provin. Astfel, copiii care provin din locuințe cu dotări precare se simt în medie mai puțin confortabil la școală decât ceilalți copii.

Citește și

Cmentariile sunt închise