3 august 2021 - 04:19

Academia Română a oprit vânătoarea de urși, lupi și râși

Ministerul Mediului a suspendat procedura de emitere a Ordinului privind derogările acordate celor ce se pregăteau să se distreze cu pușca prin pădure.

vanatoare

“Ordinul de ministru, ca să poată să fie aprobat, trebuia în final să aibă avizul Academiei Române. Am trimis la Academia Română atât proiectul de Ordin de ministru, cât și studiul și rezoluția grupului de lucru incă din 21 septembrie, în aceeași zi în care l-am pus în consultare publică, și am așteptat răspunsul, care a venit astăzi (marți, n.r). Pot să vă spun că este pentru prima dată când Academia Romană a decis să dea un aviz negativ pe acest studiu și pe acest Ordin de ministru. Acest lucru nu s-a întâmplat deloc în ultimii 9 ani. Am decis, în primul rând, că voi suspenda procedura pentru declararea acestui Ordin de ministru. Academia s-a pronunțat astăzi negativ, dar deja luasem această decizie. În al doilea rând, pentru că avem obligativitatea de a ne asigura că siguranța populației este în bune condiții, am gândit o intervenție în câțiva pași. Pe termen foarte scurt vreau să creăm un Serviciu de Urgentă pentru Animale Sălbatice (SUAS), pe care îl gândim în colaborare cu Ministerul de Interne “, a declarat Cristina Pască Palmer, ministrul Mediului din țara noastră.

Aceasta a mărturisit că studiul de fundamentare care a stat la baza procedurii de emitere a Ordinului era unul suspicios. “Au existat controverse cu privire la metoda prin care se calculează, se numără și se evaluează populațiile acestor specii, suspiciuni referitoare la utilitatea intervenției preventive și asupra corectitudinii intervenției. Întrebarea care se punea este dacă aceste specii sunt realmente extrase din habitat și se intervine pe ele, pentru că a existat un conflict om natură sau este o formă mascată de vânătoare. Aceste aspecte au fost confirmate de rezoluția unui grup de lucru instituit în premieră la minister, un grup format din experți cărora le-am cerut opinia pe acest studiu”, a explicat ministrul Mediului.