„La paștele cailor”, spune o veche vorbă românească, însemnând „niciodată”, însă acesta chiar există.
Paștele Cailor sau Tudorița este un obicei străvechi, păstrat cu sfințenie an de an, în prima sâmbătă din Postul Mare, de către comunitatea de bulgari din Tragoviște. Numele vine de la Sfântul Teodor Tiron, căruia creștinii îi atribuie minunea colivei, săvârșită la 50 de ani după martiriul său, când împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să-i batjocorească pe creștini, ar fi dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sf. Teodor Tiron, apărându-i în vis Arhiepiscopului Constantinopolului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimeni nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce un amestec de grâu fiert cu miere – colivă.
Pentru comunitatea de bulgari din cartierul „Matei Voievod” – Târgoviște, cunoscuți drept legumicultori iscusiți, Tudorița sau Paștele Cailor este sărbatoarea tuturor oamenilor harnici, prin care se marchează venirea primăverii si ziua în care începe un nou an agricol.
În trecut, caii erau folosiți la muncile agricole, iar proprietarii lor spun că sunt animale care pur și simplu fac parte din familia lor. Acum, munca facută cu ajutorul cailor a fost înlocuită de către utilajele agricole, însă dragostea și recunoștința pe care legumicultorii o au față de cai au facut ca, an de an, aceste nobile animale să aibă propria sărbătoare.
„Este foarte frumos. Este o sărbătoare a comunității noastre, la care venim an de an cu mare drag. Venim cu toată familia și vrem ca această sarbatoare să nu dispară”, spun oamenii veniți să admire parada cailor.
„Este un moment unic. Din păcate, de la an la an sunt tot mai puțini cai, dar venim și încercăm pe cât posibil să facem în așa fel încât să nu se piardă această tradiție”, a declarat unul dintre participanți, mândru de calul său.
„Am venit din Anglia special pentru aceasta sărbătoare. Am crescut aici, am lucrat pământul cu ajutorul cailor și știm cât de mult înseamnă aceste animale pentru acești oameni. Nu am mai venit de câțiva ani, însă acum ne-am luat concediu și am venit în țară să vedem parada cailor”, spune un cuplu de admiratori de pe margine.
Din păcate, de la an la an, numărul animalelor care participa la parada de Paștele Cailor este tot mai mic, Proprietarii de cai spun că întreținerea unor astfel de animale este destul de costisitoare, iar pentru muncile agricole caii sunt tot mai puțin folosiți.