Fermierii au început să-și facă socotelile. Pentru unii dintre ei a fost un an bun, iar alții s-au ales cu goluri în buget. Zeci de gorjeni au pariat pe cultura de mur ca fiind una profitabilă, concluzie făcută anul trecut. Însă, se pare că anul acesta culturile de mur înființate în zona de est a județului Gorj nu le mai aduc profituri. Fermierii se plâng că lanțurile mari de magazine vor să le dea producția pentru nimic.
8 lei kilogramul de mure
„Prețul pe care îl avem nu este rentabil în comparație cu toată munca pe care o depunem la cultura de mur. Un kilogram pentru cei cu depozite ajunge la 8 lei, deși pentru noi ar fi convenabil la măcar 10 lei. Ne mulțumim și cu prețul acesta pentru că e o marfă perisabilă. Ne adaptăm și facem ca totul să fie bine, chiar dacă atunci când vedem prețul la raft al produselor noastre ne mirăm și noi. Dar acolo intervin alte costuri, e ambalarea, transportul, chiar și reclama. Eu din ce știu ale noastre merg în străinătate pentru că au gust și sunt căutate la export, iar la noi sunt aduse din străinătate la prețuri mari și fără gust.”, a spus fermierul Ion Dajiu pentru gorjeanul.ro
Totodată, fermierul a spus pentru gorjeanul.ro că a ramas suprins atunci când a ajuns în piața de la Târgu Jiu și a văzut o caserolă de 500g de mure cu 5 lei. ,,Un leu și ceva costă doar caserola, mai puneți cât plătim pentru cules, prețul transportului și timpul stat la piață și vedeți că nu ne alegem cu nimic, nimic din toată această muncă. Cei care au venit să ia cantități mai mari la poartă au zis că ne dau 3 lei pe kilogram. Păi e bătaie de joc” a adăugat Ion Dajiu.
„Avem producție, dar unde o valorificăm?”
O altă problemă cu care se confruntă fermierii gorjeni la cultura de mur este că nu reușesc anul acesta nici măcar să își valorifice toată marfa.
,,Anul trecut am dat o tonă, dar acum nu găsim cumpărători pentru cultura de mur. Ele sunt perisabile, după cules trebuie să le dăm imediat pentru că pe căldurile astea se strică. Vânzarea cea mai bună ar fi la angro, dar nu ni se plătesc. Ne dau unii 2-3 lei pe kilogram, în timp ce pentru cules noi trebuie să dăm 2 lei, dacă avem cui pentru că nu se mai găsesc oameni. Noi ne-am fi extins suprafața cultivată pentru că ne place genul acesta de cultură, dar dacă nu avem desfacerea asigurată ne limităm la cât am cultivat până acum”, declarat Viorica Codreanu, Președintele Cooperativei Agricole pentru gorjeanul.ro