22 ianuarie 2022 - 13:36

A.Irimescu: Sunt șanse ca subvenția să intre astăzi

Peste 1 milion de fermieri așteaptă cu sufletul la gură să primească vestea cea mare de la autorități: livrarea avansului din subvenție. Doar că anunțul se lasă așteptat. „Sunt sanse să înceapă astăzi plata avansului”, a spus noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu. Directorul APIA, însă, a recunoscut că, cel mai probabil, banii vor intra în conturile fermierilor abia săptămâna viitoare.

Mai bine de 1 milion de agricultori români așteaptă de peste o luna de zile să primeasca 70% din cuantumul plății unice pe suprafață, adică 53,42 euro/hectar, asta în condițiile în care colegii din Uniunea Europeană deja au investit acești bani în culturile de toamnă. Autoritățile dau asigurări ca în foarte scurt timp se vor livra aceste sume în conturile fermierilor.

„Sunt șanse să înceapă astăzi plata avansului, așa că in cursul zilei de astazi sper sa avem posibilitatea să anunțăm vestea bună”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

În urmă cu două zile, în exclusivitate pentru Agro TV, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a declarat că avansul din aceste subvenții va intra la majoritatea fermierilor, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

„În funcție și de categoriile de fermieri, vom încerca ca plata să se efectueze gradual, în funcție de gradul de complexitate al numărului de scheme solicitate, al condițiilor pe care fiecare dintre fermieri le are în dosarul depus. Probabil, majoritatea fermierilor vor putea săptămâna viitoare să aibă evidențiate în extrasurile de cont sumele. Este posibil și la sfârșitul săptămânii acesteia, dar să vedem care sunt condițiile în care vom putea efectua operațiunile”, a declarat Mihai Puțintei, director general APIA.

Oficialii din agricultura îi liniștesc și pe fermierii care trebuie să primească ajutoarele de secetă pentru acest an.

„Domnul ministru s-a straduit și s-au transmis solicitările pentru obținerea acordului Comisiei pentru ajutoarele de secetă, să sperăm că vor ieși la timp aprobările de la Comisia Europeană și fermierii să meargă liniștiti acasă de Craciun, a mai adăugat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

În 2015, fermierii români încasează de la APIA subvenții pe suprafață în valoare totală de 77,08 euro/hectar, dar și plata pentru înverzire care se ridică la 53,9 euro/hectar.