22 ianuarie 2022 - 13:27

A.Irimescu: Diferențe mari între un fermier român și unul european

Fermierul european este capabil să facă față concurenței de pe piața Uniunii Europene, în timp ce agricultorul român se zbate pentru existență. Este realitatea dureroasă din agricultura noastră pe care a subliniat-o și noul ministru de resort, Achim Irimescu.

Producătorul român a primit la nivelul anului 2014 o subvenție de 158 de euro/hectar, în timp ce un fermier din Franța încasează o subvenție pe suprafață care-i asigura 90% din venituri. Chiar dacă anul acesta, nivelul subvenției pe care un agricultor român o primește se ridică la 200 de euro, există încă diferențe foarte mari care duc la o concurență inegală pe piața de desfacere.

„Aș porni de la faptul că există o experiență a fermierului european pe piața internă, în timp ce fermierul nostru se zbate pentru existență. Ferma medie în vest în UE ajunge la 18 hectare, iar în România este de 3,5 hectare. Măcar din acest punct de vedere există o diferență mare, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Însă cele mai mari diferențe, potrivit oficialului, sunt înregistrate la capitolul subvenții și infrastructură.

Acesta a mai adăugat, „fermierul român se confruntă cu o mulțime de probleme legate de infrastructură: dacă vă uitați în sectorul cerealelor sunt probleme mari pentru că nu au capacitate de depozitare, astfel că sunt forțați să vândă imediat și la prețuri derizorii față de prețul final de vânzare al cerealelor. Sunt foarte multe lucruri care, sperăm noi, în timp să se rezolve”.

În plus, Achim Irimescu se declară nemulțumit de sistemul de consultanță pentru fermierii români, motiv pentru care își propune să rezolve cât mai rapid modul de gestionare a fermelor.