A început vaccinarea anti-antrax a bovinelor și ovinelor

vacutePotrvit unui comunicat oficial ANSVSA, campania de vaccinare împotriva antraxului a demarat la începutul lunii mai și vizează animalele din întreaga țară. Campania are loc o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat.

Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună.

Vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acţiuni este suportat de la bugetul de stat, în cadrul Programului Strategic.

Antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic dată fiind rezistenţa deosebita a sporilor şi transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

Acţiunea îşi propune să prevină îmbolnăvirea cu antrax a animalelor, în mod special a celor din mediul rural, dar şi a oamenilor.

ANSVSA reaminteşte proprietarilor de animale din aceste specii despre obligaţia legală pe care o au de a permite accesul medicilor veterinari în gospodării pentru a vaccina animalele.